«Στηρίζοντας πολυγλωσσικές τάξεις» | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

«Στηρίζοντας πολυγλωσσικές τάξεις»

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Στηρίζοντας πολυγλωσσικές τάξεις» - «Supporting Multilingual Classrooms»

6 - 7 Σεπτεμβρίου 2018, Ρόδος

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Υπουργείο, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2018, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, εργαστήριο με θέμα: «Στηρίζοντας Πολυγλωσσικές Τάξεις» - «Supporting Multilingual Classrooms». Στο εργαστήριο έλαβαν μέρος 28 προσκεκλημένοι/ες  εκπαιδευτικοί από την Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση, μέλη ΔΕΠ από παιδαγωγικά τμήματα, διευθυντές/τριες σχολείων και σχολικοί σύμβουλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Επιστημονικά υπεύθυνη για την πρωτοβουλία ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, ενώ το έργο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ανέλαβαν οι επισκέπτριες καθηγήτριες κ. Mercè Bernaus από το Πανεπιστήμιο Autònoma de Barcelona στην Ισπανία και κ. Kristin Brogan από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Ιρλανδία. Η διημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή κ. Αλιβίζου Σοφού ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Καραγιάννης,  ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Ράπτης, ο Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης καθώς και η κα Κατερίνα Μπομπέτση, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών από το Graz της Αυστρίας και η κ. Margit Huber, υπεύθυνη του συγκεκριμένου τομέα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως βασικό σκοπό να βοηθήσει τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας των κρατών-μελών να ενισχύσουν την παρεχόμενη ποιότητα στην εκπαίδευση, συμβάλλοντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των μαθητών/τριών με μεταναστευτικό υπόβαθρο και του υπολοίπου μαθητικού πληθυσμού. Υπηρετώντας τον στόχο αυτό οργανώνονται, σε διάφορες χώρες, ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια κατάρτισης τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην ποιοτική γλωσσική εκπαίδευση, στην ενσωμάτωση της πολυγλωσσίας στο σχολικό πρόγραμμα, στη γλώσσα και στην πολιτισμική πολυμορφία, στη διαπολιτισμική συνείδηση, στην ενίσχυση των μητρικών γλωσσών και της αυτονομία των μαθητών/τριών και στην κριτική αξιοποίηση των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων.

Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός πως οι ανεπτυγμένες γλωσσικές ικανότητες αποτελούν απαραίτητο εφόδιο για την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων και για την υποστήριξη της μάθησης, της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ένταξη των μαθητών/τριών με μεταναστευτικό υπόβαθρο και η σχολική επιτυχία τους, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους, σε καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και σε μια πιο συνεκτική κοινωνία.

Με το πέρας των εργασιών της διημερίδας οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε, μέσα σε κλίμα αγαστής συνεργασίας, να διευρύνουν και να  εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε ένα κρίσιμο ζήτημα της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και παιδαγωγικών εμπειριών που συνδυάστηκαν με βιωματικές ασκήσεις και ταυτόχρονα με υψηλή θεωρητική τεκμηρίωση.

 

Η ΟργανωτικήΕπιτροπή:

Χρυσούλα Ζουμπά, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη,  Ακαδημαϊκή Γραμματεία ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου

Τσαμπίκα Μακρογιάννη, Υποψ. Διδάκτορας ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου, Διευθύντρια 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Δημήτρης Κόκκινος, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου

Μαριάνθη Οικονομάκου, Συμβασιούχος Διδάσκουσα ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου

Αρετή Σαρή, Φιλόλογος

Δημήτρης Κολοκυθάς, Γραμματεία ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου

Βιργινία Μιχαλαρέα, M.Ed., Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας

Δέσποινα Χατζηδιάκου, Ε.Ε.Π., ΤΕΠΑΕΣ Παν. Αιγαίου

 

Τεχνική υποστήριξη:

Παναγιώτης Αγγουράς, Περιφερειακό Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών  Παν. Αιγαίου

Ιστοσελίδα προγράμματος: https://www.ecml.at/TrainingConsultancy/Multilingualclassrooms/tabid/1816/Default.aspx

Ημερομηνία ανάρτησης

19 Σεπ 2018

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Τοποθεσία

Ρόδος

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg