Διαπολιτισμικές Τάσεις και Κοινωνική Αλλαγή στην Ευρωμεσογειακή περιοχή | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Διαπολιτισμικές Τάσεις και Κοινωνική Αλλαγή στην Ευρωμεσογειακή περιοχή

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, έγινε η πρώτη αποκλειστική διεθνής παρουσίαση της  3ης έκδοσης της Έρευνας για τις Διαπολιτισμικές Τάσεις και την Κοινωνική Αλλαγή στην Ευρωμεσογειακή περιοχή, που διεξάγεται κάθε 3 χρόνια από το Ίδρυμα ANNA LINDH  για το Διάλογο των Πολιτισμών.

Η Έρευνα αφορά στην εξέλιξη των διαπολιτισμικών τάσεων στην Ευρωμεσογειακή ζώνη και παρουσιάζει  επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τις αντιλήψεις, τις αξίες, τις προτεραιότητες καθώς και  σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας  της ζωής των ανθρώπων στην Ευρώπη και τον μεσογειακό Νότο. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο και πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την  διαμόρφωση της ευρωμεσογειακής ατζέντας  και  την υιοθέτηση  νέων πολιτικών στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Πολιτικής Γειτνίασης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τρίτων Μεσογειακών Χωρών.

Τα ευρήματα της έρευνας  (η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις 13.000 συμμετεχόντων από 8 χώρες του Βορρά και 5 του Νότου) συμπληρώνει επιστημονική ανάλυση των δεδομένων με σειρά προτάσεων διαπολιτισμικής συνεργασίας από ομάδα διεθνώς καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων. Μεταξύ των 20 διεθνών εμπειρογνωμόνων που συνέβαλλαν στην σύνταξη της έκθεσης  συμπεριλαμβάνεται η κ. Αλίκη Μοσχή  η οποία επιμελήθηκε την ενότητα σχετικά με την  αποτελεσματική διαχείριση πολυπολιτισμικών πόλεων, με προτάσεις για την αξιοποίηση  της  πολιτισμικής ποικιλομορφίας στο αστικό περιβάλλον.

Την εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και νέος Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Γιάννης Σεϊμένης, τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Στη Ρόδο παρευρέθησαν για το γεγονός, και συμμετείχαν στην παρουσίαση, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αnna Lindh Dr Nabil Al Sharif, η Διευθύντρια  του Τμήματος Έρευνας και Διαπολιτισμικών Μελετών του Ιδρύματος Dr Eleonora Insalaco και ο επικεφαλής του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος κ. Στέφανος Βαλιανάτος, ενώ την παρουσίαση για τις Διαπολιτισμικές Πόλεις στην Ευρω-Μεσογειακή περιοχή και την αξιοποίησή τους έκανε η κ. Αλίκη Μοσχή-Gauguet. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης:  η Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Καθηγήτρια Κατερίνα Φραντζή, οι Αν. Καθηγήτριες του Τμήματος Μαριάνθη Γεωργαλλίδου και Βιβή Κεφαλά, ο Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο Μιχάλης Καβουκλής, μέλος του Ιδρύματος Αnna Lindh, και πλήθος φοιτητών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Το Ίδρυμα Anna Lindh είναι ο επίσημος  διακρατικός φορέας 43 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  Τρίτων Μεσογειακών Χωρών, ο οποίος ενεργεί για την  προώθηση και στήριξη της κοινωνικής και πολιτιστικής συνεργασίας στην Ευρωμεσογειακή Ζώνη. Η επίσημη παρουσίαση της Έρευνας θα γίνει στη Ρώμη στις 22 Νοεμβρίου, με την παρουσία του πρωτεργάτη της “Επιτροπής των Σοφών” κ. Romano Prodi, πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έθεσε τα θεμέλια του Ιδρύματος.

Ημερομηνία ανάρτησης

20 Νοε 2018

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg