Η Λέσβος στον παγκόσμιο χάρτη πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Η Λέσβος στον παγκόσμιο χάρτη πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή

Η Λέσβος στον παγκόσμιο χάρτη πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή


Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, η Λέσβος συντονίστηκε με 123 πόλεις του Κόσμου σε μια κοινή δράση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Κλιματικής Αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τις φοιτητικές ομάδες επιχειρηματικότητας «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», «Βlue AIM», «Aegean Greeners» από τις πανεπιστημιακές μονάδες Μυτιλήνης και Χίου και η τοπική πρωτοβουλία «Healing Lesvos», υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής  Λέσβου συνδιοργάνωσαν τον Μαραθώνιο ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τον τίτλο: «Aegean CLΙΜΑΤΗΟΝ@ Lesvos».

Με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινότητας «ΕΙΤ-Climate-KIC», της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που μας παραχώρησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς που μας φιλοξένησε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, ολοκληρώθηκε το απαιτητικό 3μερο προετοιμασίας, ανάπτυξης και παρουσίασης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών προσαρμοσμένων στην πραγματικότητα της Λέσβου.

Η Λέσβος συμμετέχει ως νησί, κατά παρέκκλιση της συνήθους πρακτικής των CLIMATHON που απευθύνεται σε πόλεις. Αναδεικνύεται έτσι η σημασία της νησιωτικότητας, ενώ παράλληλα, η Λέσβος τοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη ως μια καινοτόμος περιοχή, που επιλέγει να ανοίξει μόνη της τη συζήτηση για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από τις επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Η Κλιματική Αλλαγή είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Παρόλο που το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του απαιτεί δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Το CLIMATHON αποτελεί έναν πανευρωπαϊκό «μαραθώνιο» ιδεών, πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής παγκόσμιας κοινότητάς «ΕΙΤ-Climate-KIC» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Η δράση αυτή διοργανώνεται σε ετήσια βάση και σκοπό έχει τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας και της υφιστάμενης και νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την στήριξη των πολιτικών προσαρμογής σε τοπικό επίπεδο.

Το εγχείρημα «AegeanCLIMATHON@Lesvos 2019”, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Λέσβο, αναπτύχθηκε σε 3 επίπεδα:

Α. Προπαρασκευαστικό Εργαστήριο με διαμόρφωση των τοπικών προκλήσεων. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Πέμπτη 24.10.10

Το Προπαρασκευαστικό Eργαστήριο επιλέχθηκε από την οργανωτική επιτροπή, ως μεθοδολογία για την διαμόρφωση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Λέσβος στο επίπεδο της μετάβασης σε μια οικονομία λιγότερο εξαρτημένης από τα ορυκτά καύσιμα. Οι προκλήσεις προέκυψαν μέσα από συζήτηση με τους συμμετέχοντες στο Eργαστήριο, με εκπροσώπους του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Δήμου Μυτιλήνης, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  του Επιμελητηρίου Λέσβου, φορέων Τουρισμού, της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, ακαδημαϊκούς, μελετητές,  επιχειρηματίες,  παραγωγούς και πολίτες.

Η διαβούλευση οδήγησε στη διατύπωση 3 μεγάλων προκλήσεων για τη Λέσβο:

1η : «τα απόβλητα ως οικονομικός πόρος»,

2ηη ενέργεια ως ενεργειακή ασφάλεια »

3η:  «η βιο-ποικιλότητα ως πόρος ανάπτυξης».

Ο άξονας «εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση» αναδείχθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων, ως μια σημαντική οριζόντια πρόκληση, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ευρύτερη, συνεχή και πολύ-επίπεδη ενημέρωση των πολιτών.

Β. Μαραθώνιος “CLIMATHON Lesvos-Mytilene”. Healing Lesvos και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, Παρασκευή 25.10.19

O 24ωρος Μαραθώνιος ανάπτυξης ιδεών με την κωδικοποιημένη ονομασία «CLIMATHON Lesvos-Mytilene» ξεκίνησε την Παρασκευή από την Πέτρα. To “Healing Lesvos” προσκάλεσε τους 30 φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο «Avlaki Hope Spot” έτσι ώστε να ενημερωθούν για  τις προκλήσεις που προέκυψαν από το συμμετοχικό εργαστήριο, ατενίζοντας τις μικρές νησίδες στην Πέτρα. Ενημερώθηκαν για την πλούσια βιοποικιλότητα του ‘Σημείου Ελπίδας’ και για τις δράσεις του οργανισμού “Healing Lesvos” με σκοπό να εμπνευστούν για τις νεοσύστατες ιδέες επιχειρηματικότητας.  Παράλληλα συνομίλησαν μέσω skype με τους διοργανωτές του Climathon Greece  2019 (EIT Climate-KIC Hub Greece

Επόμενος σταθμός, ο «Κόλπος του Αριστοτέλη», όπου οι φοιτητές/τριες φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωση Καλλονής συνεχίζοντας την 24ωρη εντατική και μοναδικά δημιουργική διαδικασία ανάπτυξης ιδεών για πραγματικά προβλήματα της Λέσβου. Δημιουργήθηκαν μικτές φοιτητικές ομάδες, με μέλη από διαφορετικά Τμήματα κι επιστημονικά πεδία του ΠΑ, και άρχισαν να διαμορφώνουν ιδέες αναγνωρίζοντας δυνητικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο των απειλών και των πολιτικών της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Γ. Παρουσίαση Ιδεών Επιχειρηματικότητας. Λόφος Πανεπιστημίου, Σάββατο 26.10.19

Ο αγώνας σκιαγράφησης ιδεών νεοφυούς επιχειρηματικότητάς για την κλιματική αλλαγή οδήγησε στην ανάπτυξη 4 πολύ ενδιαφερουσών ιδεών με στόχευση την καινοτομία και την τοπική οικονομία: αντικατάσταση πλαστικών μιας χρήσης με βιο-αποδομήσιμα φυσικά  υλικά, αξιοποίηση περισσευμάτων   φαγητού από επιχειρήσεις εστίασης, πρασίνισμα επιχειρήσεων προορισμού, υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα από απόβλητα. Η ευφάνταστη παρουσίαση των 4 μικτών φοιτητικών ομάδων και η με πάθος υποστήριξη της αξίας των επιχειρηματικών τους ιδεών εντυπωσίασαν το κοινό και τους κριτές, κατά την ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στο Λόφο Πανεπιστημίου.

Εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την τοπική επιχειρηματικότητα και φορείς υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης άκουσαν με προσοχή και ψήφισαν την πιο ελκυστική επιχειρηματική ιδέα. Έπαθλο της νικήτριας ομάδας, η συμμετοχή στον διαγωνισμό «CLIMATHON Global Awards» με μεγάλη υποστήριξη υλοποίησης της επιχειρηματικής ιδέας για τον τελικό νικητή.   

H συμβολή όλων, των συμμετεχόντων, των χορηγών και των υποστηρικτών του 1ου Aegean CLIMATHON @Lesvos” ήταν αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του. Ελπίζουμε σε συνέχεια της θετικής και δημιουργικής εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την τοπική κοινωνία με εργαλεία την καινοτομία και την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας δίνοντας "από κάτω προς τα πάνω" προτάσεις για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Περισσότερα:  ClimathonLesvos

Μυτιλήνη,  30.10.2019

Οργανωτική Επιτροπή:

Μαρία Λεκάκου - Παν. Αιγαίου (e-mail: mlek [at] aegean.gr-">mlek@aegean.gr- 6977286358))

Μαρία Χατζηαντωνίου - Παν. Αιγαίου (e-mail: matz [at] aegean.gr-">matz@aegean.gr- 6945798720)

Ελένη Ατσίκμπαση- «Healing Lesvos”- (e-mail:eleni@healinglesvos.org- 6974328808)

Εύα Στεφανιδάκη- Παν. Αιγαίου ( e-mail: estefanidaki [at] aegean.gr-">estefanidaki@aegean.gr- 6979342450)

Μάριος Μπαλής- Παν. Αιγαίου (e-mail: mbal [at] aegean.gr-">mbal@aegean.gr- 6948176668

Ημερομηνία ανάρτησης

31 Οκτ 2019

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg