Νέα επιτυχία για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου : Έλαβε την υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (Fully Compliant) κατά τη διαδικασία Πιστοποίησης Διασφάλισης Ποιότητας. | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Νέα επιτυχία για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου : Έλαβε την υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (Fully Compliant) κατά τη διαδικασία Πιστοποίησης Διασφάλισης Ποιότητας.

Νέα επιτυχία για το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου :

Έλαβε την υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (Fully Compliant) κατά τη διαδικασία Πιστοποίησης Διασφάλισης Ποιότητας

Έπειτα από την υψηλότερη βαθμολογία την οποία έλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της χώρας, σύμφωνα με τις εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης (23 έως και 25/11/2015), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέκτησε άλλον ένα στόχο αριστείας, καθώς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) και υπέβαλε,  μεταξύ των πρώτων Πανεπιστημίων στη χώρα, πρόταση Πιστοποίησης του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης της Ποιότητάς του.

Η διαδικασία της Πιστοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε με την επιτόπια επιθεώρηση της αρμόδιας Επιτροπής κατά το χρονικό διάστημα από  13 έως 15 Νοεμβρίου 2018. Σε αυτή συμμετείχαν η Πρυτανική Αρχή, η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/ες και πλειάδα κοινωνικών εταίρων.

Η πενταμελής Επιτροπή με μέλη από Πανεπιστήμια της Γερμανίας,  της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, του Καναδά και της Κύπρου, είχε την ευκαιρία, να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να διαπιστώσει ότι, σε όλα τα επίπεδα, οι ακαδημαϊκές, ερευνητικές, διοικητικές και αναπτυξιακές λειτουργίες και σχεδιασμοί του ανταποκρίνονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στην λεπτομερή έκθεσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό προφίλ και έχει καθιερώσει μια σαφώς προσδιορισμένη Πολιτική Διασφάλισης της Ποιότητας  κατάλληλη για την αποστολή και τους στρατηγικούς στόχους του ιδρύματος. Η Πολιτική αυτή βασίζεται σε ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα συνεχούς αναθεώρησης των δεικτών ποιότητας. Οι δεσμεύσεις για συνεχή βελτίωση και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων αποτελούν μέρος της Πολιτικής για την Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου  λειτουργεί ήδη από το 2007 "Γραφείο Ελέγχου Ποιότητας".

Ακόμα επισημαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εφαρμόσει πλήρως ένα Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας που διαθέτει όλες τις απαραίτητες τυποποιημένες διαδικασίες και διεργασίες και, κυρίως, έχει αναπτύξει μια εμπεδωμένη και καλά αναπτυγμένη νοοτροπία-κουλτούρα διασφάλισης ποιότητας που ενσωματώνεται ποικιλοτρόπως στην οργάνωσή του. Όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας ενθαρρύνονται ενεργά να συμμετάσχουν στις διαδικασίες Διασφάλισης Ποιότητας, αλλά και προσκαλούνται να συμμετέχουν ενεργά σε πολλαπλές επιτροπές που καλύπτουν όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Η επικοινωνία και συνεργασία που υποστηρίζεται και μέσω πρότυπων μεθόδων τηλεδιάσκεψης μεταξύ πανεπιστημιουπόλεων και νησιών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Η MO.ΔΙ.Π. του ιδρύματος έχει καθιερωθεί και επιδεικνύει σαφείς πρακτικές αυτοαξιολόγησης μεταξύ των έξι νησιών και όλων των διαφορετικών τμημάτων και ακαδημαϊκών δομών. Μέσω των καθιερωμένων μηχανισμών (ΕΣΔΠ) Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας,  το ίδρυμα παρακολουθεί αποτελεσματικά τα δεδομένα που συλλέγονται και τις μετρήσεις απόδοσης. Τα αποτελέσματα από τις εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις εξετάζονται με προσοχή και εφαρμόζονται ως μέρος της διαδικασίας συνεχούς βελτίωσης των μηχανισμών του.

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα της διαδικασίας Πιστοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως Fully Compliant αντικατοπτρίζει τη συνεργατικότητα και συλλογική προσπάθεια όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Αιγαίου προς τον κοινό στόχο προώθησης της Αριστείας στη Διδασκαλία, την Έρευνα και την Ανάπτυξη, προς όφελος και των φοιτητών/τριών του και των τοπικών κοινωνιών του Αρχιπελάγους.

Ημερομηνία ανάρτησης

7 Ιαν 2019

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg