Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Επιστημονικό Συνέδριο: «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο» | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Επιστημονικό Συνέδριο: «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο»

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Επιστημονικό Συνέδριο: «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο» που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Υπουργείο Εξωτερικών στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης, Υπουργείο Εξωτερικών), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει τις γεωπολιτικές, πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές διαστάσεις του ρόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τις πολύπλευρες σχέσεις της με τις χώρες της Μεσογείου διαχρονικά, από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Το Συνέδριο εστίασε ειδικότερα στις μεγάλες αλλαγές της γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της Μεσογείου και την επίδραση των αλλαγών αυτών σε κρίσιμους τομείς  ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι εμπορικές συναλλαγές βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, η εμπορική ναυτιλία, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, ο τουρισμός, η κλιματική αλλαγή, το θαλάσσιο περιβάλλον και οι πολιτισμικές ανταλλαγές  με τις μεσογειακές χώρες.

Στις εργασίες του Συνεδρίου προέδρευσε, στις 26.11.2021, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή συμμετείχε η Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου, καθώς και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχαν με εισηγήσεις τους, ως ακολούθως:

Δρόσος Κουτσούμπας, Καθηγητής, Πρόεδρος Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου: «Θαλάσσια βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο και στις Ελληνικές Θάλασσες».

Δημήτρης Λαγός, Καθηγητής: «Η ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού και ο μεσογειακός ανταγωνισμός».

Στέργιος Μπαμπανάσης, Καθηγητής: «Οι μακροχρόνιες ροπές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και η μεσογειακή διάσταση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδος την περίοδο 1821-2021».

Σωτήρης Ντάλης, Αν. Καθηγητής: « Ελλάδα, Ευρώπη, Μεσόγειος: H Στρατηγική Επιλογή της Ένταξης στην ΕΕ».

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου έχουν αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης προς αξιοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ τα πρακτικά θα εκδοθούν σε ξεχωριστό τόμο προς τιμήν της Επανάστασης του 1821. Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι μαγνητοσκοπημένες στους συνδέσμους: https://fb.watch/9DrbJ-V6iq/ 1η  ΗΜΕΡΑ  http://fb.watch/9DrdltbpZX/  2η ΜΕΡΑ.

 

 

Η Πρυτάνισσα

          Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλά

Ημερομηνία ανάρτησης

13 Δεκ 2021

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχετικά αρχεία

Current Style: Βασικό

espa.jpg