Συμφωνία συνεργασίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Συμφωνία συνεργασίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών

Συμφωνία συνεργασίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών    
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μυτιλήνη, 16/7/2018

Μια σημαντική συμφωνία διεθνούς συνεργασίας επικυρώθηκε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 μεταξύ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και  του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών. Πρόκειται για συμφωνία που καλύπτει  στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της γεωδιατήρησης.

Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκαν τη Λέσβο ο Καθηγητής  Qun Yang, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών Πρόεδρος της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας και ο Καθηγητής  Yongdong Wang, Αναπλ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας,.  

 Η ανταλλαγή των υπογεγραμμένων πρωτοκόλλων συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την Αναπλ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Ελένη Θανοπούλου και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών Καθηγητή  Qun Yang, παρουσία του υπευθύνου για τη συνεργασία από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, του Προέδρου του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Νικολάο Σουλακέλλη και του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας Θανάση Κίζου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Γ. Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Ελένη Κοντάρα και ο κ. Μιχάλης Μπάκας, εκ μέρους της Γραμματείας του Τμήματος Γεωγραφίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης τα στελέχη-ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Όλγα Τσαλκιτζή, Γιώργος Γρημπυλάκος και Δ. Μπάτσιος.

Οι κύριες επιστημονικές περιοχές και κλάδοι συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων θα αφορούν στις Γεω-επιστήμες και τις Επιστήμες Περιβάλλοντος.

Στόχος της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στους ακόλουθους τομείς:

  • προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης σε επιστημονικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
  • συνεργασία σε κοινά ερευνητικά προγράμματα και δραστηριότητες με χρηματοδότηση εσωτερική ή εξωτερική,
  • προώθηση ανταλλαγών εκπαιδευτικού προσωπικού και ερευνητών μεταξύ των δύο φορέων,
  • ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στους οποίους έχουν συμμετοχή  οι δύο φορείς.

Ειδικότερα προβλέπεται η έναρξη της συνεργασίας να γίνει με την προώθηση των ακόλουθων τριών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν:

  • την προώθηση κοινού προγράμματος για την γεωδιατήρηση και τη συντήρηση απολιθωμάτων στην Κίνα,
  • την πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Γεωδιατήρησης και ανάδειξης φυσικών μνημείων,
  • την ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων και την διοργάνωση από κοινού εκπαιδευτικών δράσεων.  

Οι καθηγητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ενημερώθηκαν από τους Καθηγητές Νικόλαο Σουλακέλλη και Νικόλαο Ζούρο για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος. Οι δύο καθηγητές επισκέφτηκαν ειδικότερα το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου ενημερώθηκαν για την ερευνητική διαδικασία τρισδιάστατης χαρτογράφησης απολιθωμάτων στο Απολιθωμένο Δάσος καθώς και γεωμνημείων της Λέσβου με χρήση drone.

 

Ημερομηνία ανάρτησης

17 Ιουλ 2018

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Τοποθεσία

Λέσβος

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg