Η Κινηματογραφική Λέσχη «Ίριδα» παρουσιάζει τη Σκοτεινή πλευρά της Αμερικής και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Η Κινηματογραφική Λέσχη «Ίριδα» παρουσιάζει τη Σκοτεινή πλευρά της Αμερικής και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Κινηματογραφική Λέσχη «Ίριδα» παρουσιάζει τη Σκοτεινή πλευρά της Αμερικής και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σας ενημερώνουμε ότι η θερινή κινηματογραφική μας εκδήλωση στον Αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χατζηγιάννειο κτίριο) στο Καρλόβασι θα έχει διάρκεια τέσσερις ημέρες, καθώς συμπεριλήφθηκε σ’ αυτήν το αφιέρωμά μας στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων! 

Το πρόγραμμα θα εγκαινιαστεί με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο Προσφυγικό ζήτημα. Την Πέμπτη 20 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων) θα παρουσιαστεί στη Βιβλιοθήκη η φωτογραφική έκθεση «THROUGH OUR EYES» (Μέσα από τα μάτια μας)  που επιμελήθηκαν παιδιά της προσφυγικής κρίσης που ζουν στη Σάμο. Την φωτογραφική έκθεση θα πλαισιώσει η ταινία τεκμηρίωσης «Human» παραγωγής 2015 του σκηνοθέτη – φωτορεπόρτερ YannArthus Bertrand.

Τις υπόλοιπες τρεις ημέρες (Παρασκευή 20 – Σάββατο 21 – Κυριακή 22)  οι ταινίες που επιλέχθηκαν από διάφορες περιόδους κινηματογραφικής παραγωγής της Αμερικής παρουσιάζουν από διαφορετικές σκοπιές τη σκοτεινή πλευρά του Αμερικανικού Ονείρου, και υπό αυτή την έννοια αντιπροσωπεύουν ένα εναλλακτικό σινεμά από τη χώρα αυτή ή βρίσκονται στον αντίποδα του mainstream κινηματογράφου, αξιοποιώντας τα αφηγηματικά και καλλιτεχνικά του μέσα. Στη μεγάλη αυτή χώρα πιο πετυχημένα από οπουδήποτε αλλού στην ιστορία του 20ουαιώνα, ο κινηματογράφος συνδέθηκε με τα συλλογικά οράματα που αποτελούν τον ιδεολογικό κινητήρα του οικονομικού θαύματος, της πολιτικής  επικράτησης, αλλά και της πολιτιστικής ηγεμονίας της στο παγκόσμιο στερέωμα. Ανάμεσα στα κυρίαρχα συλλογικά οράματα είναι, για παράδειγμα, η ιδέα ότι η κοινωνία στηρίζεται σε μια σαφή, αναγνωρίσιμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο υψηλό (που αποτελεί κοινωνικό πρότυπο) και στο χαμηλό, το παρασιτικό, το εγκληματικό (που η κυρίαρχη τάξη σκοπό έχει να το ελέγχει και να το πατάσσει)·η ιδέα ότι η επιτυχία και κοινωνική ανέλιξη στον κόσμο αυτό είναι θέμα επιμονής, ατομικού αγώνα και προσωπικής αξίας·η ιδέα ότι η σπάνια ατομική ιδιοφυία και δημιουργικότητα είναι ο καρπός  που γέννησε και γονιμοποίησε η κοινωνική ομαλότητα, ότι αποτελεί ένα διακεκριμένο σύμπτωμα της υγείας της κοινωνίας που ευημερεί. Οι τρεις ταινίες του αφιερώματος αντιστρατεύονται αυτές τις ιδέες, δημιουργώντας ρήγματα στο κυρίαρχο ιδεολογικό αφήγημα.

Αρχίζουμε το κινηματογραφικό μας τριήμερο αφιέρωμα, την Παρασκευή 21 Ιουνίου με το «Touch of evil» (ελλ. μτφ.: άγγιγμα του κακού), μια ταινία του Orson Welles του σκηνοθέτη που εκτός από τις ίδιες τις ταινίες του είναι γνωστή και η διαρκής σύγκρουσή του με τις εταιρίες παραγωγής του Χόλυγουντ

Στη συνέχεια, το Σάββατο 22 Ιουνίου, η ταινία του Craig Gillespie« I, Tonya» μια ταινία για την χωρίς ηθικούς φραγμούς αναζήτηση της δόξας και του πρωταθλητισμού, αλλά και τους αθεράπευτα βαθείς ταξικούς διαχωρισμούς που δεν χάνουν τη δύναμη επιρροής τους ακόμη και στο φαινομενικά δημοκρατικό χώρο του αθλητισμού

 Τέλος την Κυριακή, η αυτοβιογραφική ταινία του BobFosse «All that Jazz» του σκηνοθέτη που κατάφερε με το «Lenny» να αποσπάσει το αγαλματίδιο για την καλύτερη σκηνοθεσία από τον Fr. F. Copolla το 1973.  

Το Σάββατο και την Κυριακή πριν τις προβολές θα παρουσιαστούν δύο μικρές ταινίες μικρού μήκους animation βασισμένες σε εικαστικές εργασίες μικρών μαθητών και μαθητριών του Εργαστηρίου τέχνης «Καλλιτεχνούπολη».Την Κυριακή στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης θα φιλοξενούνται τα ίδια τα έργα των «μικρών καλλιτεχνών». Σύμφωνα με το σημείωμα της εικαστικού Βίκυς Λεκάτου, υπεύθυνης του εργαστηρίου «τα παιδιά στα 9 χρόνια λειτουργίας του δημιουργούν και εκφράζονται με διαφορετικά υλικά τα δικά τους έργα ζωγραφικής, κολάζ, φτιάχνουν μοτίβα, σχήματα, χρώματα. Δημιουργούν μέσα από το τυχαίο, κάνουν μικρά γλυπτά σε ένα ταξίδι «περιπέτειας» στην τέχνη.

Τη φετινή χρονιά τα μικρότερα παιδιά ασχολήθηκαν με την κινούμενή εικόνα όπου σχεδίασαν ιστορίες, φτιάχνοντας φόρμες από αλεύρι. Μέσα από τις διαδοχικές φωτογραφίσεις δημιουργήθηκε το φιλμάκι. Τα μεγαλύτερα παιδιά έφτιαξαν μορφές από πλαστελίνη, με έμπνευση από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και ολοκλήρωσαν την εργασία τους σε μορφή animation. Ένα ακόμα φιλμ project είναι οι «ήχοι μετάλλων», που γυρίστηκε στα ταμπάκικα του Καρλοβάσου όπου τα παιδιά ζωγράφισαν, παρήγαγαν τους ήχους της θάλασσας, του αέρα, των βότσαλων, των μηχανών, με διάφορα μέταλλα που συνθέτουν το περιβάλλον των βυρσοδεψείων. Η καταγραφή αυτή είναι η συναίσθηση, ο προβληματισμός για την εγκατάλειψη των κτηρίων που αντιστέκονται στο χρόνο.»

Κατηγορία

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Τοποθεσία

Σάμος

Χώρος εκδήλωσης

Αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χατζηγιάννειο κτίριο), Καρλόβασι

Ημερομηνία

Πέμπτη, 20 Ιούνιος, 2019 - 14:30 εώς Σάββατο, 22 Ιούνιος, 2019 - 14:30

Διοικητική μονάδα

Παράρτημα Βιβλιοθήκης | Σάμου

Current Style: Βασικό

espa.jpg