ΑΪΤΗ - ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021 ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙA – RESPECT | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

ΑΪΤΗ - ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021 ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙA – RESPECT

Εικαστική φοιτητική έκθεση υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με ψηφιακά εικαστικά τυπώματα, animation  και video performance.

ΑΪΤΗ - ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021

ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙA – RESPECT

Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Τι δεσμούς μπορεί να έχουν δύο μικρά κράτη, που τα χωρίζουν θάλασσες και ωκεανοί;  Πώς οι αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία συνδέονται με αυτούς των Αϊτινών για απελευθέρωση από τους αποικιοκράτες; Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ήρθε ξανά στο φως μια παλιά ιστορία, που δεν μάθαμε ποτέ στο σχολείο: η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα, η οποία αναγνώρισε το ελληνικό κράτος, που δημιουργήθηκε από τον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, και μάλιστα είχε σκοπό να βοηθήσει εμπράκτως στον αγώνα αυτόν. Στην απαντητική επιστολή που στέλνει ο πρώτος πρόεδρος της Αϊτής, ο μιγάς  Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην έκκληση του Αδαμάντιου Κοραή για βοήθεια, μαθαίνουμε πως 100 Αϊτινοί επρόκειτο να σαλπάρουν για να βοηθήσουν τους Έλληνες, μεταφέροντας και 45 τόνους καφέ, ώστε να πουληθούν και, με τα χρήματα, να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια. Κανείς από τους εθελοντές και μάλλον ούτε κόκκος από το πολύτιμο φορτίο δεν έφτασε στην Ελλάδα.

Η έκθεση «Αϊτή-Ελλάδα 1821-2021, ταξίδι προς την Ελευθερία, respect», με πρωτοβουλία της εικαστικού Λήδας Παπακωνσταντίνου, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φλωρεντίας Οικονομίδου, καθώς και με το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαρίνας Κοτζαμάνη, εστιάζει σε αυτήν την σχεδόν άγνωστη ιστορία, φωτίζοντας μια εναλλακτική, ανατρεπτική όψη σε σχέση με τα καθιερωμένα πατριωτικά αφηγήματα της Ελληνικής Επανάστασης. Αϊτής στην Ελληνική Επανάσταση.

Την ιδέα για την έκθεση είχε η διακεκριμένη καλλιτέχνις Λήδα Παπακωνσταντινου η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο εν λόγω Μουσείο στις Σπέτσες, στις 7 Αυγούστου του 2021  και θα παραμείνει  έως την λήξη των εορτασμών της Αρμάτας στις 18 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στο Ναύπλιο, στην Παλαιά Βουλή, μετά από πρόσκληση του Δήμου  Ναυπλιέων. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 15 Οκτωβρίου, παράλληλα με διημερίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, στην οποία οι συντελεστές της έκθεσης έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε πάνελ με σχετική θεματική. Προγραμματίζεται η έκθεση να ολοκληρώσει τον κύκλο παρουσιάσεων της στη Σύρο, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Η έκθεση συμπληρώνεται από έντυπο κατάλογο των έργων με συνοδευτικά κείμενα σε ελληνικά και αγγλικά. και ιστότοπο με όλα τα έργα και τις δράσεις.

Η έκθεση αποτελείται από 53 έργα και συνίστανται από 32 εικαστικά έργα σε κορνίζες τα οποία εκτίθενται στον χώρο και από εγκαταστάσεις,. Τα υπόλοιπα έργα προβάλλονται σε μορφή βίντεο και αφορούν σε κινούμενα σχέδια, βίντεο αρτ και βίντεο περφόρμανς. Από το ΤΜΣΠΣ εκθέτουν πρωτοετείς φοιτητές με έργα τα οποία πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020- 2021 στο εργαστήριο Σχεδίου – Χρώματος 1 και ΙΙ υπό την καθοδήγηση της Φλωρεντίας Οικονομίδου. Η ιστορική έρευνα προσέφερε για αξιοποίηση πλούσιο αρχειακό υλικό. όπως για παράδειγμα την επιστολή του προέδρου Μπουαγιέ, γραμμένη σε παλιά γραφομηχανή, μια σειρά ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του 19ου αιώνα, που απεικονίζουν τις εξεγέρσεις των σκλάβων, πορτραίτα, γραμματόσημα, στάμπες, βουλοκέρια, απεικονίσεις ιστιοφόρων εκείνης της ιστορικής περιόδου, χάρτες ναυσιπλοΐας, την τυπωμένη επικήρυξη ενός πειρατή, κ.ά. Έτσι προέκυψαν τα έργα που παρουσιάζονται και τα οποία είναι κυρίως ψηφιακές συνθέσεις, τυπώματα και animation, αφού και στο πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο η διδασκαλία έγινε διαδικτυακά. Τα εικαστικά τυπώματα είναι αρχειακά (archival prints)΄και έχουν τυπωθεί σε περιορισμένο αριθμό στο εργαστήριο του Σχεδίου – Χρώματος.

Η θεματική εστιάζει πολύ συχνά στο ταξίδι με το καράβι, το καράβι που βυθίζεται, τους κόκκους καφέ που αποκτούν ενίοτε μνημειακές διαστάσεις - άλλοτε μεταμορφώνονται σε βουνό και άλλοτε σε καταιγίδα. Άλλα έργα παραπέμπουν σε κλασικά εικονογραφημένα, κόμικς παλαιότερα ή και σύγχρονα, παιδικά παραμύθια, άλλοτε ενσωματώνουν χαρακτηριστικά της λατρευτικής εικόνας, ενώ συχνά διέπονται από μια ποπ διάθεση. Η αντιπαραβολή και η συσχέτιση των δύο χωρών είναι διαρκώς παρούσες. Ο Μπουαγέ συσχετίζεται συχνά με τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, βρίσκουμε όμως και σύγχρονα πορτρέτα, καθώς και σκηνές από την επανάσταση στις δύο χώρες

Σε αντίθεση με την ιστορική προσέγγιση, η οποία δίνει έμφαση στη ρεαλιστική περιγραφή του παρελθόντος, η συγκεκριμένη εικαστική προσέγγιση χρησιμοποίησε τη φαντασία για την ερμηνεία γεγονότων από το παρελθόν. Αυτή η διαδικασία σχημάτισε μια γέφυρα μεταξύ χρόνου και τοποθεσίας.

Στην έκθεση εικαστικών τυπωμάτων επίσης συμμετέχουν με έντυπο ψηφιακό έργο η Λήδα Παπακωνσταντίνου, η Φλωρεντία Οικονομίδου καθώς και η υποψήφια διδάκτωρ και εικαστικός Χρύσα Μπεζιργιανννίδου.. Την θεωρητική τεκμηρίωση των έργων έχει αναλάβει η επίκουρος καθηγήτρια, ιστορικός της Τέχνης Ειρήνη Λεοντακιανάκου. Την συνολική επιμέλεια για την προετοιμασία της έκθεσης για το ΤΜΣΠΣ έχει η Φλωρεντία Οικονομίδου.


 

Κατηγορία

Εκθέσεις

Χώρος εκδήλωσης

Σπέτσες, Ναύπλιο, Σύρος

Ημερομηνία

Σάββατο, 7 Αύγουστος, 2021 - 11:00 εώς Σάββατο, 18 Σεπτέμβριος, 2021 - 18:00

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Current Style: Βασικό

espa.jpg