Πίσω στην αρχική σελίδα

 

Κοντραμπάντο

    Η γεωγραφική διασπορά του πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει σαν αποτέλεσμα οι σχέσεις μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας να χρειάζεται να υπερβαίνουν ένα μεγάλο εμπόδιο, την απόσταση. Θέλοντας να επικοινωνούμε καλύτερα και πιο άμεσα, δημιουργούμε αυτό το περιοδικό. Στόχος μας είναι να έρθουν όλοι οι φοιτητές πιο κοντά με το να γνωστοποιούμε τους προβληματισμούς και τις ανάγκες μας στα νησιά μας. Με άλλα λόγια προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα  επικοινωνιακό δίκτυο παράλληλο με το πανεπιστήμιο. Η λογική αυτή του δικτύου μας οδήγησε και στο όνομα, του περιοδικού, Κοντραμπάντο.

   Οι αλλαγές των συνόρων τον 19ο αιώνα στο Ανατολικό Αιγαίο δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τις σχέσεις των ανθρώπων τις Μικράς Ασίας με αυτών των νησιών του Αιγαίου. Το Κοντραμπάντο ήταν ένα λαθρεμπορικό δίκτυο μεταφοράς εμπορευμάτων που έδρασε στον αιγιακό χώρο από τον 19ο αιώνα μέχρι την δεκαετία του 1970. Παράλληλα όμως σε ένα τέτοιο δίκτυο δημιουργήθηκαν επικοινωνιακές προεκτάσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές. Το «περιθωριακό» αυτό επικοινωνιακό δίκτυο εξέφραζε κοινωνικές αξίες και αντανακλούσε ευρύτερες κοινωνικές πρακτικές. Αυτό φαίνεται μέσα από την προφορική παράδοση, αλλά και από την ύπαρξη συγκεκριμένων αποσπασμάτων σε λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα. Οι κοντραμπατζήδες προέρχονταν από λαϊκά στρώματα και διέθεταν λαϊκό κύρος ανάλογα με το θάρρος που επιδείκνυαν στις παράτολμες επιχειρήσεις τους. Ήταν δηλαδή ένα είδος «λαϊκών ηρώων», χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε πολιτική εξουσία.

   Ότι χώρισε ο πόλεμος το ένωσε η ανάγκη. Ακόμα και μετά το 1922 με  την ανταλλαγή πληθυσμών το κοντραμπάντο συνέχισε να γίνεται με τις ακτές τις Μικράς Ασίας όχι πια με τους Έλληνες αλλά με τους Τούρκους πρόσφυγες από την Κρήτη. Είναι σαφές ότι όπου υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις των ανθρώπων υπερνικούν τα εμπόδια. Αυτό είναι και το μήνυμά μας, προσαρμοσμένο στην σημερινή πραγματικότητα. Έχουμε ανάγκη να επικοινωνούμε, έχουμε ανάγκη να κάνουμε μαζί πράγματα και πρέπει να προσπαθήσουμε.  

 

Πίσω στην αρχική σελίδα