ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αυτή η ιστοσελίδα απευθύνεται σε όσους πέτυχαν
την εισαγωγή τους σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 201
3

Αγαπητές και Αγαπητοί Πρωτοετείς,

  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σας καλωσορίζει!

Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές είναι αναμφίβολα μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες, δημιουργικές και ποιοτικές περιόδους της ζωής όλων μας. Η ελευθερία που προσφέρει το πανεπιστημιακό περιβάλλον και η επικοινωνία ανάμεσα σε νέους και νέες, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι οι δύο παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση και ωρίμανση αντιλήψεων, θέσεων και απόψεων για τη ζωή και την κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει αποδείξει στα 25 χρόνια λειτουργίας του ότι είναι ένα Πανεπιστήμιο καινοτόμο, δυναμικό και με διεθνοποιημένη ακαδημαϊκή παρουσία. Τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται τόσο στο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μας, όσο και στους αποφοίτους του και αναδεικνύονται καθοριστικά για την ποιότητα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρει.

Ο Οδηγός που έχετε στα χέρια σας έχει ως στόχο να σας βοηθήσει αρχικά να προσαρμοστείτε στο νέο περιβάλλον της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αλλά και να επισημάνει παράλληλα ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο διάβασμα και εξετάσεις, αλλά και κοινωνικότητα, ελεύθερος χρόνος, πολιτισμός, ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και διαβίωση σε ένα ποιοτικό περιβάλλον.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

Καθηγητής Πάρις Τσάρτας

Πρύτανης

Είσαι πρωτοετής;

Μην Ψαρώνεις! - © Ioannis Apostolopoulos         

 

Αγαπητή μας φοιτήτρια, αγαπητέ μας φοιτητή,

σ’ αυτή την ιστοσελίδα προσπαθούμε να σου δώσουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να διευκολυνθείς στην εγγραφή σου και στην πρώτη σου επαφή με το Αιγαίο και το Πανεπιστήμιό του.

 

Σύντομος Οδηγός - Γενικές Πληροφορίες

Εγγραφές πρωτοετών (2007) - Στιγμιότυπα


Πότε και πού γίνονται οι εγγραφές;

Πότε:

11 έως και 27 Σεπτεμβρίου 2013

* Σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 7 Οκτωβρίου.

Πού:

Μύρινα: 
οι εγγραφές πρωτοετών γίνονται στο κτήριο του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου (οδός Μητροπολίτου Ιωακείμ 2),
Μυτιλήνη: 
οι εγγραφές πρωτοετών γίνονται στις Γραμματείες των Τμημάτων στον Λόφο Πανεπιστημίου (περιοχή Ξενία για τους οδηγούς ταξί ή λεωφορείου)
Χίος: 
οι εγγραφές πρωτοετών όλων των Τμημάτων γίνονται στο κτήριο Μιχάλειο (οδός Μιχάλων 8, στο κέντρο της πόλης),
Καρλόβασι:
οι φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών και συγκεκριμένα της εισαγωγικής κατεύθυνσης «Μαθηματικών» γίνονται στο κτήριο  Ηγεμονείο (από 10:00 το πρωί έως 13:00 το μεσημέρι), ενώ οι φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης «Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών» στο κτήριο Βουρλιώτη,
οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο κτήριο Λυμπέρη,
Ρόδος: 
οι εγγραφές πρωτοετών όλων των Τμημάτων γίνονται στο κτήριο Κλεόβουλος (οδός Δημοκρατίας 1)
Ερμούπολη
οι εγγραφές πρωτοετών γίνονται στη οδό Κωνσταντινουπόλεως 1, απέναντι από το κτήριο του πρώην Α' Γυμνασίου Σύρου (από 10:00 το πρωί έως 14:00 το μεσημέρι)

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη διαδικασία εγγραφής;

Εγγραφές πρωτοετών (2007) - ΣτιγμιότυπαΤρία πράγματα χρειάζεται να γνωρίζουμε όταν ξεκινάμε για τις εγγραφές:


 1. τι μας ζητάνε ως δικαιολογητικά,
 2. τι είδους έντυπα (αιτήσεις) πρέπει να συμπληρώσουμε επί τόπου και
 3. τι θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας

 

Ποιά δικαιολογητικά πρέπει να φέρω μαζί μου;

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά την εγγραφή των πρωτοετών είναι :

 1. Τίτλος απόλυσης. Απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου από το οποίο αποφοιτήσατε ή νόμιμα κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο του τίτλου αυτού.
 2. Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνετε ότι δεν είστε εγγεγραμμένοι/ες σε άλλο Τμήμα ή Σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. 
 3. Τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας (έγχρωμες ή ασπρόμαυρες).
 4. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένο).
 5. Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι αποφοίτησαν από το Γενικό Λύκειο (90% και 10%) και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%)  υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.
 6. Τα αγόρια που χρειάζεται να πάρουν «Βεβαίωση Σπουδών για Στρατολογική Χρήση» θα πρέπει επιπλέον να καταθέσουν το Πιστοποιητικό περί εγγραφής στα μητρώα αρρένων, που εκδίδεται από το Δήμο στον οποίο έχετε εγγραφεί (δηλαδή εκεί που βρίσκεται η οικογενειακή σας μερίδα). Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί το Πιστοποιητικό του Δήμου, υπάρχει η δυνατότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησής του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στην τελευταία περίπτωση, η «Βεβαίωση Σπουδών για Στρατολογική Χρήση» που εκδίδει το Πανεπιστήμιο δεν θα δοθεί την ώρα της εγγραφής, αλλά με κάποιες ημέρες καθυστέρησης. 

Πώς θα συμπληρώσω τις αιτήσεις;

Η Γραμματεία του Τμήματος θα σου ζητήσει να συμπληρώσεις μια σειρά από έντυπα στα οποία δηλώνεις τα στοιχεία σου, αιτείσαι την εγγραφή στο Τμήμα, δηλώνεις μαθήματα κλπ. Η συμπλήρωση των εντύπων αυτών είναι απλή. Αν έχεις όλα τα, απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί σου, θα βρεις εύκολα και τα στοιχεία που ζητούνται για την συμπλήρωση τους. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει προσωπικό του πανεπιστημίου, που την ώρα των εγγραφών θα σε βοηθήσει, αν χρειαστεί.

Έντυπα και Οδηγίες Συμπλήρωσης…Εγγραφές πρωτοετών (2007) - Στιγμιότυπα

Για να προετοιμαστείς πριν από την ημέρα της εγγραφής σου, μπορείς να ανοίξεις τα έντυπα που βρίσκονται παρακάτω, είτε για να έχεις μια ιδέα των πληροφοριών που ζητούνται είτε ακόμη και για να τα συμπληρώσεις εκ των προτέρων. Τα έντυπα που ακολουθούν είναι όσα είναι κοινά για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την ημέρα της εγγραφής ενδεχομένως σου ζητηθεί να συμπληρώσεις πρόσθετο έντυπο που ειδικότερα ζητά το Τμήμα σου.

Τι αναμένω από την Γραμματεία;

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής σας, θα σας δοθούν, από τη Γραμματεία του Τμήματος, βεβαίωση σπουδών για κάθε νόμιμη χρήση και ειδικά για τα αγόρια το πιστοποιητικό για την αίτηση αναβολής στράτευσης.

Μετά την εγγραφή, μπορεί να χρειαστείτε μια βεβαίωση σπουδών, για να την καταθέσετε στον ασφαλιστικό σας φορέα, στη ΔΟΥ (Εφορία) ή όπου αλλού χρειάζεται η οικογένειά σας. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες από μια, μπορείτε να φωτοτυπήσετε την αρχική και να την επικυρώσετε σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή ΚΕΠ. Γι' αυτό, χρήσιμο είναι να φυλάξετε την πρωτότυπη και απλά να την αναπαραγάγετε κάθε φορά.

Τα αγόρια που δεν έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, αφού εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο, μπορούν να πάρουν αναβολή στράτευσης μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η αναβολή μπορεί να δοθεί μέχρι και το 28ο έτος της ηλικίας για προπτυχιακές σπουδές στα Α.Ε.Ι. Για να πάρετε την αναβολή στράτευσης, πρέπει μετά την εγγραφή σας να καταθέσετε στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο ένα Πιστοποιητικό Στρατολογίας που θα σας δώσει η Γραμματεία. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια αίτηση στη Γραμματεία (εκεί θα βρείτε το σχετικό έντυπο) και το Πιστοποιητικό θα εκδοθεί άμεσα, εφόσον έχετε μαζί σας το Πιστοποιητικό περί εγγραφής στα μητρώα αρρένων που εκδίδεται από τον Δήμο.

 N E O

νέα διαδικασία για το ΠΑΣΟ

Οι φοιτητές υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για την έκδοση της νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://academicid.minedu.gov.gr. Οι πρωτοετείς θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής τους και την παραλαβή, από την Γραμματεία του Τμήματος, των κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Για την υποβολή αίτησης: http://academicid.minedu.gov.gr

Μπορεί να με γράψει κάποιος με εξουσιοδότηση;

Σε περίπτωση αδυναμίας σου να έρθεις για την εγγραφή, υπάρχει η δυνατότητα να εξουσιοδοτήσεις κάποιον να διεκπεραιώσει την εγγραφή σου.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει γραπτή εξουσιοδότηση την οποία θα υπογράψεις (θεώρηση του γνησίου της υπογραφής) σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Αστυνομικό Τμήμα ή Διοικητική Αρχή της Χώρας. Στα ΚΕΠ υπάρχουν τυποποιημένο έντυπο εξουσιοδοτήσεων που συμπληρώνονται επιτόπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να έχεις ενημερώσει το πρόσωπο που θα αναλάβει την εγγραφή σου, ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα έντυπα. Μελέτησε τα Εντύπα Εγγραφής, ώστε να προετοιμάσεις τις απαιτούμενες πληροφορίες. Στοιχεία που είναι απαραίτητα και και δεν θα μπορεί το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να βρει στα δικαιολογητικά που του έχεις δώσει (ειδικά αν δεν είναι ένας από τους γονείς σου) είναι:

 1. Στο έντυπο "Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Στοιχείων", στο πεδίο: "ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ": Πρέπει να γνωρίζουμε με ποιο πρόσωπο και σε ποιο τηλέφωνο θα επικοινωνήσουμε, ως Πανεπιστήμιο, σε περίπτωση ανάγκης.
 2. Στο Δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: Για τα πεδία 10 - 16 καλό είναι να έχεις προετοιμάσει ένα σημείωμα με τα σωστά στοιχεία. Ιδιαίτερα τα πεδία 15 και 16 που αφορούν στις γραμματικές γνώσεις και το επάγγελμα των γονιών σου.

Στέγαση: Ποια τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Για να συμμετάσχετε στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών που δικαιούνται στέγασης (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ρόδος), θα πρέπει την ημέρα της εγγραφής να καταθέσετε στη Φοιτητική Μέριμνα τα εξής δικαιολογητικά:

 1. Αίτηση Στέγασης & Σίτισης Ακαδημαϊκού Έτους 2013-14 Για το έντυπο απευθυνθείτε και στο γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας

 2. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος 2013 (που αφορά στα εισοδήματα του 2012) από τη ΔΟΥ ή επικυρωμένο αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του τελευταίου οικονομικού έτους (2013 - που αφορά στα εισοδήματα του 2012) α) των γονέων ή του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα σε περίπτωση που οι γονείς είναι διαζευγμένοι, και β) του ίδιου του φοιτητή (αν υπάρχει, και υποχρεωτικά για φοιτητές άνω των 25 ετών)

* Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης των γονέων, θα πρέπει να καταθέσετε βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και βεβαίωση της κατά νόμο αρμόδιας αρχής, από την οποία προκύπτει το εισόδημα της οικογένειας κατά το προηγούμενο έτος.
* Για φοιτητές/τριες με γονείς μισθωτούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, βεβαίωση της υπηρεσίας των γονέων για το ύψος των αποδοχών τους.

 1. Για φοιτητές/τριες των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι, βεβαίωση δικαστικής αρχής ή σε περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του κάθε γονέα ότι βρίσκεται σε διάσταση, με θεωρημένο το  γνήσιο της υπογραφής.

 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αν δεν προσκομιστεί το Πιστοποιητικό του Δήμου, υπάρχει η δυνατότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησής του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει καθυστέρηση στην εξέταση του φακέλου και της διαδικασίας επιλογής δικαιούχων.

 3. Υπεύθυνη δήλωση για τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων.

 4. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτετε ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη φοίτησης.

 5. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

 6. Εφόσον υπάρχουν αδέλφια που σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, βεβαίωση από το Ανώτατο ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που σπουδάζουν ή από τη Στρατολογία ή από τη Μονάδα που υπηρετούν τη θητεία τους.

 7. Για φοιτητές με ειδικές ανάγκες ή με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, σχετική βεβαίωση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

 8. Για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, πιστοποιητικό της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων.

 9. Για φοιτητές με γονείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιατρική γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

* Οι φοιτητές που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα θα πρέπει επίσης να καταθέσουν:

Σίτιση: και που τρώμε;

Στις έξι Πανεπιστημιακές μας Μονάδες (νησιά) λειτουργεί λέσχη σίτισης φοιτητών/τριών.

Υπόδειγμα Αίτησης Σίτισης & Στέγασης Ακαδημαϊκού Έτους 2013-14

ΦΕΚ σχετικά με τη Σίτιση

Οι φοιτητές που επιθυμούν να σιτίζονται δωρεών στη λέσχη του Πανεπιστημίου καταθέτουν αίτηση στην φοιτητική μέριμνα κάθε νησιού ταυτόχρονα με την εγγραφή (οι πρωτοετείς) και από 2 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2013 (τα παλιότερα έτη). Οι αιτήσεις ιεραρχούνται κατά σειρά προτεραιότητας βάσει των οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από την ιεραρχημένη λίστα λαμβάνουν κάρτα σίτισης τόσοι όσους επιτρέπει το ύψος πιστώσεων που διατίθενται από την Πολιτεία στο Πανεπιστήμιο για τη σίτιση.

Οι υπόλοιποι φοιτητές, ανεξάρτητα και από οικονομικά κριτήρια, έχουν την δυνατότητα να σιτίζονται με 3 ευρώ την ημέρα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

Γενικά

Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ενεργοί φοιτητές*, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα. Όταν είναι:

·   άγαμοι κάτω 25 ετών με εισόδημα της οικογένειας, κάτω των €45.000 Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπλέον παιδί της οικογένειας. Επίσης προσαυξάνεται κατά άλλες €3.000 ανά επιπλέον παιδί της οικογένειας που είναι ενεργός* φοιτητής.

·   έγγαμοι με εισόδημα κάτω των €45.000. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά €5.000 για κάθε ανήλικο παιδί της οικογένειας.

·   άγαμοι άνω των 25 ετών με εισόδημα κάτω των €25.000

Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10% σε περίπτωση που η μόνιμη κατοικία της οικογένειας βρίσκεται στον ίδιο Δήμο με το Τμήμα φοίτησης.

Ειδικές περιπτώσεις

Κατά προτεραιότητα σιτίζονται φοιτητές/τριες αν:

·   λαμβάνει επίδομα ανεργίας ο/η φοιτητής/τρια ή κάποιος γονιός (για φοιτητή/τρια άγαμο/η που δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος ηλικίας) ή ο/η σύζυγος εφόσον είναι παντρεμένη/ος

·   είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας ή οικογένειας με τρία εν ζωή τέκνα

·   υπάρχει αδελφός/η προπτυχιακός/η φοιτητής/τρια (για απόκτηση πρώτου πτυχίου) που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας

·   έχει χάσει ένα ή και τους δύο γονείς και δεν υπερβαίνει το 25ο έτος της ηλικίας του

·   είναι παιδί άγαμης μητέρας με ένα τουλάχιστον από τα παιδιά της μη αναγνωρισθέν, το οποίο ή τα οποία δεν υπερβαίνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους

·   υπάρχει μέλος της οικογένειας (γονέας, αδελφός, σύζυγος ή τέκνο) με αναπηρία ή ο/η φοιτητής/τρια πάσχει από σοβαρή ασθένεια

·   είναι παιδί θύματος τρομοκρατίας και δεν υπερβαίνει το 25ο έτος της ηλικίας του

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Γενικά

Κατατίθενται από όλους τους ενδιαφερόμενους για δωρεάν σίτιση:

α. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (να έχει εκδοθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο).

β. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, θεωρημένο για τη γνησιότητά του από Δημόσια Αρχή.

γ. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας του/της.

δ. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (Α 75) του/της ενδιαφερομένου/ης για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου επίσης θα βεβαιώνεται ότι δεν κατέχει άλλο πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σε περίπτωση προπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας, μεταπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας ή Υπ. Διδάκτορα αντίστοιχα, καθώς  και ο τόπος μόνιμης κατοικίας του/της.

ε. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το ετήσιο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα του/της ενδιαφερομένου/ης φοιτητή/τριας το τελευταίο οικονομικό έτος. Σε περίπτωση που δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα, προσκομίζεται από τον/την ενδιαφερόμενο/η φοιτητή/τρια φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους.

Για τις ειδικές περιπτώσεις (δικαιολογητικά ανά περίπτωση)

Κατατίθεται το αντίστοιχο από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, εφόσον συντρέχει λόγος:

στ. Βεβαίωση σπουδών αδελφού/ης (ενεργού/ης)* φοιτητή/τριας, εφόσον ο/η αδελφός/η δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου

ζ. Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας από το Υποκατάστημα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στα μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος/η, αν ο/η ίδιος/α, ο γονέας του/της ή ο /η σύζυγός του/της λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

η. Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος που αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας.

θ. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου γονέα (εφόσον ο/η φοιτητής/τρια δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του/της)

ι. Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του/της φοιτητή/τριας, εάν εμπίπτει στις κατηγορίες των

·         απορφανισθέντων φοιτητών/τριών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους ή

·         φοιτητών/τριών που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου άγαμης μητέρας με τουλάχιστον ένα μη αναγνωρισθέν τέκνο, το οποίο ή τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους ή

·         φοιτητών/τριών που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου θύματος τρομοκρατίας και δεν έχουν υπερβεί το 25οέτος της ηλικίας τους

κ.  Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα  πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης,

Α) σε περίπτωση φοιτητών/τριών πασχόντων/ουσών από σοβαρές ασθένειες (άρθρο 35 του Ν. 3794/2009 (Α’ 156) ή

Β) σε περίπτωση φοιτητών/τριών που οι γονείς τους ή τα τέκνα  ή τα αδέλφια ή ο σύζυγος  εμπίπτουν στις κατηγορίες της υποπαραγρ. (στ)  της παραγρ. 9 του άρθρου 1 της  υπ’ αρίθμ. φ5/68535/β3/18-6-12 ΚΥΑ.

Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα, αλλά μόνο αναπηρία άνω του 67%, τότε συμπληρωματικά απαιτείται ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής Ε.Σ.Υ. ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

 

* «Ενεργοί φοιτητές»: οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., των οποίων η διάρκεια φοίτησης δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια των ετών που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά δύο έτη.


Πού βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου;