Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφορικά με την Απόφαση του Δικαστηρίου για τη Δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφορικά με την Απόφαση του Δικαστηρίου για τη Δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφορικά με την Απόφαση του Δικαστηρίου

για τη Δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

 

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου χαιρετίζει την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, φοιτήτριας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου  είναι ιστορική και διαμορφώνει ένα νομικό προηγούμενο   καταδίκης και παραδειγματικής τιμωρίας των πράξεων  έμφυλης βιαιότητας, σαν αυτές που οδήγησαν στον άδικο και αποτρόπαιο θάνατο μιας νεαρής γυναίκας, σε μία ακόμα γυναικοκτονία. Χαιρετίζουμε τη συμβολή όλων, και ιδιαίτερα της Εισαγγελέα Αριστοτελείας Δόγκα, σε αυτήν την απόφαση κι ελπίζουμε η στάση τους να αποτελέσει παράδειγμα αναφοράς.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν ενώ μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Η απαλλαγή από τη βία και τα έμφυλα στερεότυπα προϋποθέτει εντατικοποίηση των νομικών μέτρων που θα ποινικοποιούν τη βία κατά των γυναικών, προληπτικούς μηχανισμούς υποστήριξης των γυναικών, και κυρίως μέτρα που θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των έμφυλων αντιλήψεων, στάσεων και πρακτικών που υποθάλπτουν περιστατικά βίας.

Η Επιτροπή Ισότητας όπως και όλη η κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζει για ακόμη μια φορά τη θλίψη της στην οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει στη καταπολέμηση της βίας και της έμφυλης διαφοροποίησης χρησιμοποιώντας όλα τα διδακτικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά μέσα που διαθέτει.

Ημερομηνία ανάρτησης

18 Μάιος 2020

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg