Συλλογικός τόμος: Αναπηρία και Κοινωνία. Σύγχρονες Θεωρητικές Προκλήσεις και Ερευνητικές Προοπτικές | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Συλλογικός τόμος: Αναπηρία και Κοινωνία. Σύγχρονες Θεωρητικές Προκλήσεις και Ερευνητικές Προοπτικές

Μόλις κυκλοφόρησε ένας καινούργιος συλλογικός τόμος σε (συν)επιμέλεια, Ζήση Α. & Σαββάκης Μ., με τίτλο, Αναπηρία και Κοινωνία. Σύγχρονες Θεωρητικές Προκλήσεις και Ερευνητικές Προοπτικές, Αθήνα, Τζιόλας, (Κωδ. Εύδοξου 77115384):

 

Ζήση Αναστασία και Σαββάκης Μάνος (2019),

Αναπηρία και Κοινωνία. Σύγχρονες Θεωρητικές Προκλήσεις και Ερευνητικές Προοπτικές,

Αθήνα, Τζιόλας, (Κωδ. Εύδοξου 77115384)

 

Ο συλλογικός τόμος καλύπτει ένα αδιαμφισβήτητο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με τη διεπιστημονική προσέγγιση της αναπηρίας και τη συσχέτιση της με κοινωνικές παραμέτρους και αναφορές. Μέσα από τη συνδρομή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, όπως η κοινωνιολογία, ανθρωπολογία, ψυχολογία, παιδαγωγική και ειδική αγωγή αποσαφηνίζονται συγκεκριμένες θεωρητικές έννοιες και μελετώνται εμπειρικά, κυρίως με την ποιοτική έρευνα, διάφορα ζητήματα σε πεδία σχετιζόμενα με την υγεία, την ασθένεια, το σώμα, τον κοινωνικό στιγματισμό, τη συμβολή των ειδικών και του παιχνιδιού και τη βιογραφική αναδόμηση. Εξειδικευμένες συμβολές εξετάζουν κριτικά διάφορες διαστάσεις της, σωματικής και ψυχικής, αναπηρίας προτείνοντας στο μέτρο του δυνατού, τρόπους κατανόησης, πρακτικές ενδυνάμωσης και αντιμετώπισης της. Η δυνατότητα θεωρητικής και ερευνητικής μελέτης της αναπηρίας συνδιασταυρώνεται ενεργά με ευρύτερα διακυβεύματα, κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού, εργασιακού, ασφαλιστικού, νοσοκομειακού, ιατρικού, ψυχολογικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες αυξημένης ρευστότητας και γενικευμένης επισφάλειας.

Η Αναστασία Ζήση είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο Κοινότητα & Ψυχική Υγεία και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής, Πολιτισμικής & Ψηφιακής Τεκμηρίωσης. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει την επιστημονική ευθύνη μιας σειράς ερευνητικών προγραμμάτων σε αντικείμενα που αφορούν στην κοινότητα και την ψυχική υγεία, τον σχεδιασμό και την οργάνωση ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, το κοινωνικό στίγμα και εναλλακτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και είναι συγγραφέας επιστημονικών μονογραφιών. Διδάσκει στο Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη, έχει οργανώσει θερινά σχολεία στη μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας και έχει ενεργό κοινωνική δράση συνηγορίας και ενδυνάμωσης κοινοτήτων και κοινωνικών ομάδων που διαχρονικά καταπιέζονται σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

O Μάνος Σαββάκης είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Τα γνωστικά του ενδιαφέρονται σχετίζονται κυρίως με τη μικροκοινωνιολογία, τις ποιοτικές μεθόδους και τεχνικές των κοινωνικών επιστημών, τον ερευνητικό σχεδιασμό και την επιστημολογία της κοινωνικής έρευνας. Επίσης ασχολείται συγγραφικά και ερευνητικά με ζητήματα υγείας, ασθένειας, αναπηρίας, σώματος και κοινωνικού αποκλεισμού/ένταξης. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων Μικροκοινωνιολογία και Ποιοτική Έρευνα: Θεωρητικά Παραδείγματα και Εμπειρικές Εφαρμογές και Οι Λεπροί της Σπιναλόγκας. Ιατρική, Εγκλεισμός, Βιωμένες Εμπειρίες (1903-1957). Ερευνητικά άρθρα, θεωρητικές εργασίες και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί, μετά από κρίση, σε διεθνείς και ελληνικούς συλλογικούς τόμους, σε πρακτικά συνεδρίων και σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. 

Ημερομηνία ανάρτησης

1 Απρ 2019

Είδος ανακοίνωσης

Νέα

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg