ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Έφη Κώστογλου - Μαρία Αγγελίνου

Α1  2004-2005

  Η τηλεόραση

 

 

    Πριν 30 περίπου χρόνια ήρθε στην Ευρώπη μια νέα εφεύρεση, η τηλεόραση, που πραγματικά άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων. Δεν κατασκευάστηκε τότε, αλλά αρκετά χρόνια πριν και τελειοποιήθηκε το 1873. Με τον καιρό εξελίχθηκε και δημιουργήθηκε η τηλεόραση που έχουμε σήμερα.

 

Ασπρόμαυρη και έγχρωμη

 

  Όταν πρωτοεφευρέθηκε, η τηλεόραση, ήταν ασπρόμαυρη. Όμως από το 1928 άρχισε να γίνεται έγχρωμη, δηλαδή να δείχνει τις εικόνες με ποικιλία χρωμάτων. Αυτό την βοήθησε να αγαπηθεί από τον άνθρωπο καθώς του παρουσίαζε καθετί όπως είναι στην πραγματικότητα.

  

 

Τα προγράμματα

  Στην τηλεόραση μπορούμε να παρακολουθήσουμε διάφορα προγράμματα σε διαφορετικά κανάλια. Υπάρχουν σταθμοί κάθε τόπου (τοπικοί σταθμοί) και άλλοι που μεταδίδονται σε ολόκληρη την χώρα. Μερικοί σταθμοί αναφέρονται μόνο σε μουσικά νέα δηλαδή μεταδίδουν συναυλίες, μουσικές εκπομπές, συνεντεύξεις καλλιτεχνών, και video clips. Άλλα πάλι  μεταδίδουν ειδήσεις, ενημερωτικές εκπομπές, ψυχαγωγικές εκπομπές,  διάφορες ψυχαγωγικές σειρές,  ακόμη και παιδικά προγράμματα.

  

Πώς μας διασκεδάζει;

 

  

 

   Επίσης η συσκευή της τηλεόρασης μας διασκεδάζει επιτρέποντας μας να παίξουμε διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια σ΄ αυτήν όταν συνδέσουμε κάποιες, ειδικές γι΄αυτή τη δουλειά, συσκευές (π.χ. Play Station). 

 

Θετικά και αρνητικά στοιχεία

  

   Η τηλεόραση έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία. Τα θετικά της είναι ότι ψυχαγωγεί και ενημερώνει τον άνθρωπο για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Την ενημέρωση την επιτυγχάνει μέσω των δελτίων ειδήσεων και διαφόρων ενημερωτικών εκπομπών και την ψυχαγωγία του μέσω κάποιων σειρών και ψυχαγωγικών εκπομπών.

  Τα αρνητικά της είναι πως εκπέμπει μια δόση ακτινοβολίας που είναι επικίνδυνη για την υγεία των ματιών του ανθρώπου, δείχνει μερικές σειρές που διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του λόγω σκηνών βίας κ.ά. που χρησιμοποιούν για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Επίσης πολλές από τις εκπομπές που προβάλλονται από  αυτήν  αποτελούν αρνητικά πρότυπα για τα παιδιά και τους νέους που τις παρακολουθούν.

  Τέλος αποξενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους  και ταυτόχρονα και την οικογένεια, καθώς υπάρχουν αρκετές τηλεοράσεις  σε κάθε σπίτι και ο καθένας αφοσιώνεται μπροστά σε μία συσκευή.

 

 

 

   Παρόλο που η τηλεόραση είναι ένα αγαπητό μέσο ενημέρωσης στον άνθρωπο, δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί με άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως π.χ. το διάβασμα βιβλίων, την εξάσκηση σε κάποιο άθλημα, την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Η τηλεόραση κάνει τους ανθρώπους τεμπέληδες, αφού αρκεί να μείνει κανείς στο σπίτι του και με το πάτημα ενός κουμπιού να διασκεδάσει, να ενημερωθεί ή να δει οτιδήποτε άλλο  θέλει χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα. 

 

 

  Η τηλεόραση, λοιπόν, όπως και άλλες συσκευές  που έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια είναι καλή για εμάς αρκεί να τη χρησιμοποιούμε σωστά.