Ναντίνα Λειβαδίτη | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Ναντίνα Λειβαδίτη

Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας

Η κυρία Ναντίνα Λειβαδίτη αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΤΚΑΙ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη το 2007. Έκτοτε τόσο το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας όσο και το ίδιο το νησί της Λέσβου αποτελούν σταθερά πεδία προσωπικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Το διάστημα των μεταπτυχιακών της σπουδών στο ΠΜΣ «Αρχιτεκτονική, Σχεδιασμός του Χώρου: Σχεδιασμός, Χώρος, Πολιτισμός» στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο πραγματοποίησε την πρώτη της επιτόπια εθνογραφική έρευνα με στο πρώην Σανατόριο της Αγιάσου, στη Λέσβο, όπου υιοθετώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση εστίασε στον μετασχηματισμό του Πρώην Σανατορίου της Αγιάσου, και μετέπειτα Κέντρου Ανίατων Περιστατικών, σε ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων.

Ως Κοινωνική Ανθρωπολόγος εργάστηκε πρώτη φορά το 2013, στο πρόγραμμα Medical Services Extended, της ΜΚΟ PRAKSIS, στην Αθήνα. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2015, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης (2015-16), επέστρεψε στη Λέσβο, ως τοπική συντονίστρια της ίδιας οργάνωσης, για την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικών με την υποδοχή και προστασία ανήλικων σε κίνηση (Protection Assistance for Children and Vulnerable people on the move). Παράλληλα, συμμετείχε στο Ερευνητικό Πρόγραμμα P.R.E.S.S (Provision of Refugee Education and Support Scheme), υπό την χρηματοδότηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), διεξάγοντας έρευνα πεδίου στη Λέσβο αναφορικά με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προσφύγων. Το διάστημα 2017-18 έχει συνεργαστεί με τη ΜΚΟ Safe Passage UK, συμμετέχοντας σε έρευνα σχετικά με την υλοποίηση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης ,όπως αυτές προβλέπονται από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ. Ενώ από τον Απρίλιο του 2018 έως σήμερα, σε συνεργασία με το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συμμετέχει ως ερευνήτρια πεδίου στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα RESPOND-Multilevel Governance of Mass Migration in Europe and Beyond, υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Σε συνέχεια των ερευνητικών της ενδιαφερόντων και με σταθερό σημείο αναφοράς το ζήτημα της συνοριακότητας στη Λέσβο,  το Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε την διδακτορική της  διατριβή στο Τ.Κ.Α.Ι., με στόχο τη διερεύνηση και την καταγραφή των πολλαπλών όψεων της «υποδοχής» και «προστασίας» των Ασυνόδευτων Ανήλικων στο νησί της Λέσβου

 
 
 
 

Current Style: Βασικό

espa.jpg