ERUA: Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης-Μια καινοτόμος, οραματική συνάντηση συνεργασίας και δημιουργικότητας για το Ψηφιακό Μέλλον του ERUA | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

ERUA: Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης-Μια καινοτόμος, οραματική συνάντηση συνεργασίας και δημιουργικότητας για το Ψηφιακό Μέλλον του ERUA

ERUA: Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης

Μια καινοτόμος, οραματική συνάντηση συνεργασίας και δημιουργικότητας για το Ψηφιακό Μέλλον του ERUA

 

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου υποδεχθήκαμε με χαρά στις 26-27 Μαΐου 2022, σε χώρους του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, στην Ερμούπολη της Σύρου, ερευνητές/τριες, ακαδημαϊκούς/ές δασκάλους/ες, μάνατζερς, εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένο προσωπικό σε ψηφιακά συστήματα από τα 5 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης [ERUA].

Το διήμερο εργαστήριο «Digital Escape Meeting» διοργανώθηκε από το ERUA UAegean Office, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 1st Flagship InitiativeDigital Reform in ERUA”- Task 5.1 “Developing and adopting common digital tools for connectivity και η οποία συντονίζεται από το Πανεπιστήμιό μας.

Ο κύριος στόχος του «Digital Escape Meeting» αφορούσε στη σύνδεση των ψηφιακών κοινοτήτων και ομάδων του ERUA & Re: ERUA, τη διάδραση, ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών με άλλες Συμμαχίες Ευρωπαικών Πανεπιστημίων, δίκτυα, ψηφιακές πρωτοβουλίες και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, για να σχεδιάσουμε ψηφιακά εργαλεία όλοι μαζί δημιουργικά, μέσα από πρότυπα συνεργατικά μοντέλα πειραματισμού και εργασίας

Η έναρξη εργασιών του διήμερου εργαστήριου «Digital Escape Meeting»  πραγματοποιήθηκε από την Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, και επιστημονικά συντονίστρια του [ERUA], Καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου. Τις διεργασίες του εργαστηρίου παρακολούθησαν με συμμετοχικό ενδιαφέρον η Πρυτάνισσα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητής Δημήτριος Παπαγεωργίου, καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής, ερευνητικής, διοικητικής κοινότητας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο.

Ο Αν. Καθηγητής Πέτρος Καβάσαλης, από το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, και επιστημονικά υπεύθυνος της δράσης «5.1 “Developing and adopting common digital tools for connectivity» παρουσίασε τους ειδικούς στόχους, και το πλάνο των διεργασιών του διήμερου εργαστηρίου.

Η ερευνητική ομάδα της εν λόγω δράσης και συγκεκριμένα η ερευνήτρια Κατερίνα Ξύστρα, ο ερευνητής Νίκος Τριανταφύλλου, και ο Καθηγητής Π. Καβάσαλης, με την Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα (Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος του ERUA Advisory Board), αλληλεπιδρώντας με τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες ανέπτυξαν ένα διήμερο εργαστήρι πειραματισμού για την δημιουργία της Ψηφιακής Ταυτότητας ERUA και  των συνδεδεμένων δυνητικών υπηρεσιών της.

Στη διάρκεια των 6 συνεδριάσεων παρουσιάστηκαν ψηφιακά εργαλεία, εφαρμογές και πρωτοβουλίες για την ψηφιακή συνδεσιμότητα των κοινοτήτων των πανεπιστημίων. Αναλυτικά παρουσιάστηκαν εξ αποστάσεως από: την Καθηγήτρια Teresa Mackinnon, (University of Warwick) η μεθοδολογία και πρακτική του Virtual exchange, τον Charles EVRARD (εκπρόσωπο της Ulysseus Alliance,) το μοντέλο της ψηφιακής συνεργατικότητας του εταιρικού τους δικτύου, τον εμπειρογνώμονα Victoriano Giralt, (University Of Malaga, και μέλος του ERUA Advisory Board) οι νέες εξελίξεις για εφαρμογές και εργαλεία στο πλαίσιο του Erasmus+, τους εμπειρογνώμονες Alen. Horvat, Luís Alfons Ariño (European Blockchain Services Infrastructure), Dr M. Gottlieb (Technical University of Munich), Jamie Smith (Avast, Inc.), πρωτοβουλίες και εφαρμογές ψηφιακών ταυτοτήτων, και διαπιστευτηρίων (EU eIDs, Digital Wallet(s), Digital Academic Credentials, the DiBiHo Network, EDSSI project, Digital identity and Verifiable Credentials in the travel domain)

Οι διεργασίες του διήμερου ERUA «Digital Escape Meeting» στην Σύρο, έφεραν ως αποτέλεσμα μια κοινή συμφωνία των μελών της Συμμαχίας για τη δημιουργία κοινής υποδομής ταυτοποίησης "ERUA:Id", που θα χρησιμεύει ως αποδεκτός μηχανισμός αναγνώρισης εντός της Συμμαχίας.

Οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Συμμαχίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το "ERUA:Id", για να πιστοποιήσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία ERUA, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπειρία εικονικής ανταλλαγής που παρέχει η Συμμαχία.

Το ERUA:Id θα διασυνδέεται με τα υπάρχοντα μητρώα φοιτητών και τα συστήματα ταυτοποίησης των Πανεπιστημίων και θα διατεθεί σε μια σειρά εφαρμογών Wallet (Jolocom and lissi.id). Ο κάτοχος της ταυτότητας ERUA θα αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο χώρο ERUA DServX, (ενός κοινού χώρου ψηφιακών υπηρεσιών  για μαθήματα, διαδικτυακές τάξεις, Θερινά/Χειμερινά Σχολεία, Σεμινάρια Εικονικής Ανταλλαγής κ.λπ) με βελτιωμένους όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο ίδιος μηχανισμός πιστοποίησης θα χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση επαληθεύσιμων αρχείων των μαθησιακών επιτευγμάτων των φοιτητών.

Σκιαγραφήθηκε επίσης η στρατηγική ενσωμάτωσης για τη σύνδεση των ψηφιακών υπηρεσιών του ERUA με τον χώρο ERUA DServX, καθώς και τα βήματα για την εφαρμογή των προτεινόμενων αρχιτεκτονικών λύσεων.

 

Στο ERUA χτίζουμε μια νέα κουλτούρα ψηφιακής πραγματικότητας, κυρίαρχα για τους φοιτητές και τις πανεπιστημιακές μας κοινότητες

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Ημερομηνία ανάρτησης

3 Ιουν 2022

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Βασικό αρχείο

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg