Ιστορια | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Ιστορια

Σύγχρονη Ιστορία

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984 (ΠΔ 83/1984) με τα πρώτα Τμήματά του να εκκινούν την λειτουργεία τους από το 1985 έως το 1994. Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξής του ιδρύθηκαν επτά Τμήματα σε τέσσερα νησιά, την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο και την Ρόδο.

Από το 1997 έως το έτος 2000 υλοποιήθηκε η δεύτερη φάση ανάπτυξης με την ίδρυση εννέα ακόμη Τμημάτων φτάνοντας τα δεκαέξι Τμήματα που συνοδεύτηκε με την χωρική επέκταση στο νησί της Σύρου. Το 2009 λειτούργησε νέο Τμήμα με το συνολικό πλήθος Τμημάτων να ανέρχεται στα δεκαεπτά και την προσθήκη της Λήμνου στο δίκτυο των νησιών με Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Το 2013 και με την αναδιάρθρωση των Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) που επέφερε το Σχέδιο Αθηνά (ΠΔ 93 / 2013) δύο από τα δεκαεπτά Τμήματα (Τμήμα Μαθηματικών και Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών) συγχωνεύθηκαν σε ένα υπό τον τίτλο Τμήμα Μαθηματικών με δύο Εισαγωγικές Κατευθύνσεις. Πρόκειται για ένα Τμήμα ως προς την ακαδημαϊκή του υπόσταση που όμως περιλαμβάνει δύο διακριτά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Με νόμο του 2017 ψηφίστηκε η κατάτμηση του διττού αυτού Τμήματος και η επαναλειτουργία από το 2018 των δύο διακριτών Τμημάτων που προϋπήρχαν του Σχεδίου Αθηνά.

Τέλος, το 2017 Ιδρύθηκε το νεότερο των Τμημάτων, το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στην Χίο. 

Ένα Πανεπιστήμιο - Δίκτυο

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του οράματος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Επανιδρύθηκε το 1984 και είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά,  με 18 Τμήματα, 38 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Θερινά Σχολεία και Μαθήματα Δια-βίου Μάθησης,  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η Μυτιλήνη, ενώ Σχολές και Τμήματά του λειτουργούν σήμερα στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καρλοβάσου, της Ρόδου, της Ερμούπολης και της Μύρινας, συγκροτώντας ένα Πανεπιστήμιο - Δίκτυο που καλύπτει όλους τους Νομούς του Αιγαίου.

Σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας.

Ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων

Κύριο χαρακτηριστικό των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, συνήθως διεπιστημονικών, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας, όσο και στις απαιτήσεις και προσδοκίες των φοιτητών του για σπουδές υψηλής επιστημονικής αξίας, σε συνδυασμό με άριστες προοπτικές επαγγελματικής ανάδειξης.

To Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναπτύσσεται με μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή, σύμφωνα με τα Στρατηγικά Σχέδια και τα Πενταετή Προγράμματα Ανάπτυξής του. Στα προγράμματα αυτά αποτυπώνονται οι αποκτημένες εμπειρίες τόσο για τις δυσκολίες λειτουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε ακριτικά νησιά, όσο και για την επικοινωνία μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο-Δίκτυο που λειτουργεί κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες του Ελληνικού Αρχιπελάγους.

Οι εμπειρίες αυτές είναι που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που έχει πλήρως εντάξει τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών στην καθημερινή του πρακτική, υλοποιώντας έτσι, στο βαθμό που του αναλογεί, την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ιστορική συνέχεια του Ιωνικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης

Η Ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιστορικά, έχει τις ρίζες της στα 1918, όταν, στο ευρύτερο πλαίσιο των εθνικών και οικονομικών ανακατατάξεων που ακολούθησαν την ανακωχή του Μούδρου (17/30 Οκτώβρη 1918),  η Ελλάδα εξουσιοδοτείται από το Συμβούλιο των Τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων, τον Απρίλιο του 1919, να καταλάβει στρατιωτικά την περιοχή της Σμύρνης.

Σχέδιον περί ιδρύσεως νέου πανεπιστημίου εν Ελλάδι, υποβληθέν εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν

Τότε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, προτείνει την ίδρυση νέου Πανεπιστημίου. Ενόψει, επομένως, της οριστικοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας επί της «Ζώνης της Σμύρνης», ο διαπρεπής μαθηματικός υποβάλλει, στις 20 Οκτωβρίου του 1919, «Σχέδιον περί ιδρύσεως νέου πανεπιστημίου εν Ελλάδι, υποβληθέν εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν». Προτείνει την ίδρυση Ιωνικού Πανεπιστημίου βασιζόμενος στην επέκταση της ελληνικής επικράτειας και στο αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι ο ελληνικός κόσμος είναι διαμεσολαβητής του σλαβικού και τουρκο-αραβικού κόσμου και του κόσμου της Δύσης. Ο διεθνούς κύρους επιστήμονας θεωρεί ότι η Αθήνα ως το μοναδικό κέντρο παιδείας του Ελληνισμού, δεν επαρκεί πλέον για τις ανάγκες του, ιδιαίτερα ως προς το ανατολικό του σκέλος. Προτείνει δε τρεις πιθανές έδρες για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου: τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη και τη Χίο, με ευάριθμα για το καθένα συνηγορούντα κριτήρια επιλογής. To Ιδρυτικό Διάταγμα του Πανεπιστημίου Σμύρνης εκδίδεται την 1η Δεκεμβρίου του 1920 από την' Υπατη Αρμοστεία της Ελλάδας.

η Αθήνα ως το μοναδικό κέντρο παιδείας του Ελληνισμού, δεν επαρκεί πλέον για τις ανάγκες

Επίσημος οργανωτής διορίζεται ο Κωνσταντίνος Στ. Καραθεοδωρή. Τα πρώτα σχέδια προβλέπουν ίδρυση Σχολών που θα σχετίζονται με την αξιοποίηση της περιοχής, ως νευραλγικού σημείου για τον υπερπόντιο ελληνισμό, ενώ στην τελική πορεία των εργασιών το Πανεπιστήμιο κρίνεται εφάμιλλο των μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε ποτέ να λειτουργήσει λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής.

Current Style: Βασικό

espa.jpg