Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Π. Αιγαίου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11) | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Π. Αιγαίου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΑΙΓΑΙΟ 50:50 ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ»,

με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 «Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφωρη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε». Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η βία κατά των γυναικών έχει τις ρίζες της στην άνιση θέση των γυναικών στην κοινωνία,  στην ανισόρροπη κατανομή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών παγκόσμια. Όπως τονίζει ο ΟΗΕ «Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση  της ιστορικά διατυπωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών,  που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις κατά των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της κοινωνικής ανάπτυξής τους» (Πρόγραμμα Δράσης του Πεκίνου). Πρόκειται για μια από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας και μορφή διακρίσεων που έχει ως αποτέλεσμα (ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε) σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες. Οι επιπτώσεις της, σωματικές, σεξουαλικές και ψυχικές, μπορεί να είναι άμεσες ή μακροπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου. Επηρεάζει αρνητικά τη γενική ευημερία των γυναικών και εμποδίζει την κοινωνική δραστηριοποίησή τους, ενώ παράλληλα επιδρά εξαιρετικά αρνητικά  στις οικογένειές τους, την κοινότητα και τις χώρες ευρύτερα. Ταυτόχρονα, συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος (δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, νομικές υπηρεσίες, αλλά και απώλειες στην παραγωγικότητα και όχι μόνο) με αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς και τη συνολική ανάπτυξη.

Οι δεκαετίες κινητοποίησης από την κοινωνία των πολιτών και τα κινήματα των γυναικών έχουν φέρει την έμφυλη βία στο κέντρο της εθνικής και διεθνούς ατζέντας. Ωστόσο, αν και μεγάλος αριθμός χωρών έχει θεσπίσει νομικό πλαίσιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων μορφών βίας, το φαινόμενο όχι απλώς παραμένει αλλά και αναπτύσσεται. Έτσι, υποστηρίζουμε πως για να μειωθεί και να προληφθεί η βία κατά των γυναικών χρειάζεται  ολοκληρωμένη, και όχι  αποσπασματική, στρατηγική προσέγγιση, που θα επενδύσει δυναμικά σε όλους τους τομείς της πρόληψης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια), θα καλύπτει ολοκληρωμένα τον τομέα της αντιμετώπισης, όλες τις μορφές βίας και θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, η αποτελεσματική και συστηματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών απαιτεί και συνεπάγεται τη συμμετοχή πολλών και διαφορετικών φορέων μιας πολιτείας, άρα και της δικής μας (π.χ. αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες απασχόλησης κ.ά.), της αυτοδιοίκησης (π.χ. υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας κ.ά.) και του εθελοντικού τομέα, και –κυρίως— απαιτεί τη διασύνδεση των διαφορετικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολλαπλή υποστήριξη και προστασία των θυμάτων, στην παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, στη δίωξη των δραστών κ.λπ. Για το  λόγο αυτό είναι αναγκαία η κατοχύρωση της διασύνδεσης των υπηρεσιών, καθώς και της πολυ-θεσμικής προσέγγισης σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σημεία και κατανοώντας τη σημασία του προβλήματος για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, πολιτεία, φορείς και άτομα θέτουμε ως κεντρικό σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, κατά των φύλων ευρύτερα, μέσα από αποτελεσματικές, συντονισμένες πολιτικές και πρακτικές, όπως και την ελεύθερη από κάθε μορφή βίας ανάπτυξη της προσωπικότητας των γυναικών και των ανδρών, με βάση την ισότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την έναρξη της διαδικασίας Κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Συμβούλιο της Ευρώπης) για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών από την ελληνική Βουλή και περιμένουμε την άμεση εφαρμογή της, ώστε και η χώρα μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της βίας που συνδέεται με τα φύλα.

Ημερομηνία ανάρτησης

23 Νοε 2017

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg