Ανακύκλωση και Διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στους Παξούς | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Ανακύκλωση και Διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στους Παξούς

Ανακύκλωση και Διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στους Παξούς

Μυτιλήνη 24/7/2017

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του σε θέματα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, ο Δήμος Παξών, διοργάνωσε με επιτυχία εκδηλώσεις ενημέρωσης προς τους Δημότες, Επαγγελματίες και Επισκέπτες των νησιών του.

Η διαχείριση αστικών αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα περιβαλλοντικής πολιτικής τόσο για το Δήμο Παξών όσο και σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Η επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τη νομοθεσία για τα απόβλητα προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των πόρων που εμπεριέχονται σε αυτά και να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα  μιας τέτοιας διαχείρισης.

Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών αποβλήτων του Δήμου Παξών, σημαντική παράμετρος είναι η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, τόσο των υπαλλήλων του όσο των πολιτών και τουριστών στους Παξούς οι οποίοι ενημερώθηκαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση υλοποιήθηκαν μία σειρά από δράσεις και ενέργειες με στόχο την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και τη μακροπρόθεσμη μείωση των αποβλήτων:

•        Παρουσίαση του θέματος «Ανακύκλωση και Διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στους Παξούς» τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με ομιλητή τον κ. Λέκκα Δημήτριο – Φραγκίσκο Αναπληρωτή Καθηγητή Τομέα Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης, Διευθυντή Εργαστηρίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πολίτες και επαγγελματίες για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι Παξοί σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

•        Επίσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την υποβολή και τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των δύο προτάσεων του Δήμου Παξών προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με την υποστήριξη της ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με την έγκρισή τους και την υλοποίησή τους αναμένονται να πραγματοποιηθούν σημαντικές υποδομές και να προμηθευτεί εξοπλισμός που θα διευκολύνουν το Δήμο Παξών στα ανωτέρω θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

•        Ομάδα φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενημέρωσε το τριήμερο 10-12 Ιουλίου 2017 τους επαγγελματίες του νησιού στα καταστήματά τους στους οικισμούς Γάιο, Λόγγο και Λάκκα για το πρόγραμμα τις ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους. Στον καθένα μοίρασε ενημερωτικό υλικό και υλικό υποστήριξης (τσάντες) για τη διαλογή στην πηγή. Το ενημερωτικό υλικό καθώς και οι ειδικοί μπλε σάκοι (για γυάλινες συσκευασίες και για λοιπές συσκευασίες) διατέθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Η αποτελεσματική και με προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία εφαρμογή των δράσεων διαλογής στην πηγή και μεταφοράς αστικών απορριμμάτων, κρίνει ως αναγκαία τη λειτουργία ενός στοχευμένου και διαρκούς προγράμματος ενημέρωσης των δημοτών. Έχει αποδειχθεί εμπειρικά και επιστημονικά ότι η ολοκληρωμένη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού βελτιώνει την αποδοτικότητα και συμμετοχικότητα των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή κατά 35 – 55%, καθιστώντας την ευαισθητοποίηση κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της πρωτοβουλίας.

Ημερομηνία ανάρτησης

24 Ιουλ 2017

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Τοποθεσία

Λέσβος

Σχολή / Τμήμα

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg