ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 υβριδική ημερίδα με τίτλο «Η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό σε κάθε δυνατότητα».

 Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της λειτουργίας, των υπηρεσιών και του έργου της Μονάδας, καθώς και η ανάδειξη των καλών πρακτικών συμπερίληψης που υλοποιούνται στο Ίδρυμα, με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, στην ακαδημαϊκή συμμετοχή και στη διαμόρφωση ενός πανεπιστημιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση προς όλα τα νησιά όπου εδρεύουν ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος.

Προσκεκλημένοι της ημερίδας ήταν μέλη της Πρυτανικής Αρχής, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και φοιτητές/τριες του Ιδρύματος. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και θεσμών, όπως ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία και το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας της Χίου.

Πρόγραμμα Ημερίδας

  • Χαιρετισμοί:
    • Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Στέλιος Ξανθόπουλος
    • Ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Εξωστρέφειας και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου, Καθηγητής Στράτος Γεωργούλας
  • Παρουσίαση της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης: από τα στελέχη της Μονάδας

 

  • Εισηγήσεις:
    • Η κα. Τσιμπιδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου, και η κα. Γαβριέλα Σπίγγου, Υποψήφια Διδάκτωρ και Κλινική Ψυχολόγος – «Υποστήριξη φοιτητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες μέσω σύγχρονων προσεγγίσεων και εφαρμοσμένων πρακτικών»
    • Η κα. Πολεμικού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ρόδου – «Μετασχηματίζοντας την προσβασιμότητα των ΦμεΑ: Στρατηγικές υποστήριξης σε ένα συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο»
    • Η κα. Ζήση, Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας Λέσβου – «Η Τέχνη εναντιώνεται στον μισαναπηρισμό»
    • Η κα. Παβίτσου, Πρόεδρος ΔΣ Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ – «Ισότιμη πρόσβαση… Μύθοι και πραγματικότητα για το διαχρονικό αποκλεισμό των ΑμεΑ από τη ζωή!»
    • Η κα. Κάβουρα, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο «Γέφυρα» Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ – «Γέφυρες χτίζουμε… Φράγματα γκρεμίζουμε!!!»

Οι εισηγήσεις εστίασαν σε θέματα προσβασιμότητας, συμπερίληψης, τέχνης και κοινωνικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρουσιάζοντας πρακτικές και στρατηγικές που προάγουν ένα σύγχρονο και δημοκρατικό πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε ζεστό και φιλικό κλίμα, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία και την υποστήριξη για ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό σε κάθε δυνατότητα και σε κάθε άνθρωπο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες τους/ις συμμετέχοντες/ουσες, καθώς και όσους/ες συνέβαλαν στην επιτυχία της ημερίδας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις υπηρεσίες της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

 

 

Ημερομηνία ανάρτησης

15 Δεκ 2025

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Διοικητική μονάδα

Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (Γραφείο)

Βασικό αρχείο

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg