Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Forum “Clean Εnergy for EU Ιslands” | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Forum “Clean Εnergy for EU Ιslands”

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Forum

“Clean Εnergy for EU Ιslands”

Στις 17 και 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε, στη Ρόδο, το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Γραμματείας[1] «Καθαρής Ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νησιά (Clean Energy for EU Islands)», με βασικό θέμα τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα περισσότερα από τα 2.200 κατοικημένα ευρωπαϊκά νησιά. Στην εκδήλωση χαιρέτισαν διαδικτυακά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κα. Kadri Simson και δια ζώσης ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της η Πρυτάνισσα παρουσίασε το διεπιστημονικό ερευνητικό έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσω της διδασκαλίας και έρευνας των Τμημάτων του, και ιδιαίτερα του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών  και του Τμήματος Γεωγραφίας και τις σημαντικές δράσεις του Ιδρύματος για την προώθηση της πράσινης μετάβασης στα νησιά, όπως το θερινό σχολείο «Islands as Laboratories: The case of Lesvos», τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια και την διεξαγωγή των «Living Labs» για την υποστήριξη των νησιωτικών κοινοτήτων και της επιχειρηματικότητας.

 Η πρώτη μέρα του Φόρουμ ολοκληρώθηκε με επιτόπια επίσκεψη στη Χάλκη, το πρώτο GR-eco νησί. Ο Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης υποδέχτηκε τους επισκέπτες και ανέπτυξε το σχέδιο της πράσινης μετάβασης της Χάλκης.

Στο τεχνικό σκέλος του Φόρουμ, που διεξήχθη τη δεύτερη μέρα, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος (Εργαστήριο Διαχείρισης Ενέργειας) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέργιος Βακάλης, παρουσίασε το πρωτοποριακό έργο REACT - Renewable Energy for self-sustAinable island CommuniTies που χρηματοδοτείτε από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα HORIZON 2020. Το πρόγραμμα REACT στοχεύει στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για την ενίσχυση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης νησιωτικών περιοχών και συνδυάζει τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ με την αποθήκευση ενέργειας και με τη χρήση έξυπνων μετρητών στα σπίτια για την βέλτιστη χρήση ενέργειας. Το πρόγραμμα REACT έχει αναπτύξει μια εξειδικευμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθεί την παραγωγή ΑΠΕ και να βελτιστοποιεί την χρήση των οικιακών συσκευών ανάλογα με την τιμή της ενέργειας.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρωτοπορεί, συμμετέχει και στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση και την Πράσινη και Γαλάζια Ανάπτυξη των νησιών μας!

 

[1] Ο ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Γραμματείας «Καθαρής Ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νησιά (Clean Energy for EU Islands)», λειτουργεί ως κέντρο για την προβολή των καλύτερων πρακτικών των νησιών, ενημερώνει για θέματα πολιτικής και ρυθμίσεων για τις νησιωτικές κοινότητες της Ευρώπης και παρέχει ειδικές συμβουλές για τη δημιουργία ικανοτήτων για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

 

Ημερομηνία ανάρτησης

31 Μάιος 2022

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Βασικό αρχείο

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg