ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ECOTROPHELIA 2025 ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ECOTROPHELIA 2025 ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ECOTROPHELIA 2025 ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στον Εθνικό Διαγωνισμό Καινοτόμων Τροφίμων Ecotrophelia 2025 που διεξήχθη στις 17 και 18/6/2025 δια ζώσης στην Αθήνα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων– ΣΕΒΤ, με την συμμετοχή φοιτητικών ομάδων από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Το τμήμα συμμετείχε στο διαγωνισμό με τα προϊόντα MaltBite Spoon  και apérıtton.

Το προϊόν MaltBite Spoon είναι ένα βρώσιμο κουτάλι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο υπόλειμμα βυνοποιημένου κριθαριού, υποπροϊόν ζυθοποιίας, προερχόμενο από ελληνικό κριθάρι. Τα υπόλοιπα συστατικά του είναι αλεύρι Λήμνου και ελαιόλαδο Μυτιλήνης. Διατίθεται σε δύο συνθέσεις για ροφήματα και τρόφιμα ενώ προορίζεται για επαγγελματική χρήση στην εστίαση, αντικαθιστώντας τα πλαστικά κουτάλια μιας χρήσης. Προσφέρει αυξημένη διατροφική αξία, μειώνει τα απόβλητα και ενισχύει την κυκλική οικονομία. Συσκευάζεται σε φιλικό προς το περιβάλλον γυάλινο βάζο. Το προϊόν  δημιουργήθηκε από τους/την προπτυχιακούς/η φοιτητές/τρια Αναστασόπουλο Μιλτιάδη, Δούκα Άγγελο, Γιαννίκου Σοφία, Ρώσσο Σταύρο. Η όλη προσπάθεια συντονίστηκε από τους επιβλέποντες Επίκ. Καθ. Ελένη Ναζίρη και Επικ. Καθηγητή Ευστάθιο Καλούδη του ΤΕΤΔ. Η δημιουργία του προϊόντος υποστηρίχθηκε από την κα Μαρία Μαρκαντώνη της εταιρείας Παπαδοπούλου Α.Ε., την οποία ευχαριστούμε θερμά για την αγαστή συνεργασία. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Μπύρα Βεργίνα) για την συνδρομή της και παροχή  πρώτων υλών.

Το  προϊόν «apérıtton» είναι μια σειρά έτοιμων προς κατανάλωση, μη αλκοολούχων κρύων ροφημάτων με βάση καβουρντισμένες και αποξηραμένες πρώτες ύλες, που αποτελούν εναλλακτική επιλογή της κατανάλωσης καφέ. Προσφέρεται σε τρεις γένεσεις, με ή χωρίς καφεΐνη από μαύρο τσάι και περιέχει καβουρντισμένους σπόρους χουρμά, ρεβιθιών, αρακά, κάρδαμο, ρίζα κιχωρίου, φλούδες ροδιού και χαρούπι. Το προϊόν δημιουργήθηκε από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Βενέτη Χρυσή, Μπακάλη Δήμητρα, Φραγκίσκου Ευδοκία, Αγιασώτη Μαρία, Αγγελοπούλου Γεωργία, Φειζουλά Μαριλένα και Γιαννέλη Νεκταρία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίων (Καθηγητής Ανδρέα Τζάκος, φοιτήτριες Δανέλη Κατερίνα και Μπαρμπούνη Αναστασία).

Ημερομηνία ανάρτησης

26 Ιουν 2025

Είδος ανακοίνωσης

Νέα

Τοποθεσία

Λήμνος

Σχολή / Τμήμα

Βασικό αρχείο

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg