Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας

Ολοκληρώθηκε η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα συμβαλλόμενα μέρη συνομολογούν στην ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει τη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, τόσο από αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του ΚΥΤ, όσο και από την πρόσφατη πυρκαγιά που στάθηκε η αιτία της ολοσχερούς καταστροφής του, αλλά και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης σχετικά με τα ενδεδειγμένα βήματα για την αποκατάσταση της περιοχής. Ο Δήμος Μυτιλήνης, με τη σειρά του, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής. Τέλος, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση, τόσο για τις εργασίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και για τη μετέπειτα υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα μία δέσμευση του Υπουργείου προς την τοπική κοινωνία του νησιού, μετά και τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας της άτυπης δομής του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, αλλά και της δημοτικής δομής φιλοξενίας του Καρά Τεπέ γίνεται πράξη.

 

Ο Ε.Γ. Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Κωνσταντίνου δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, στρατηγική προτεραιότητα μας αποτελεί ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα στέρεο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Με συνέπεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας προς τους κατοίκους της Λέσβου, διατηρούμε, πλέον, στο νησί μόνο μία δομή φιλοξενίας, μετά και το κλείσιμο του δημοτικού Καρά Τεπέ και της άτυπης δομής στο ΠΙΚΠΑ. Το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Παν. Αιγαίου και το Δήμο Μυτιλήνης αποτελεί τον Οδικό Χάρτη για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, όπου λειτουργούσε το παλιό ΚΥΤ της Μόριας και την παράδοση της έκτασης, σε μεταγενέστερο χρόνο, στους κατοίκους με ασφάλεια.»

 

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, επεσήμανε ότι η αναγκαία σύνθεση απόψεων και δράσεων, μεταξύ των τριών φορέων, που συνυπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας, με το θεσμικό κύρος που ο καθένας εκπροσωπεί, ανοίγει το δρόμο της σύμπραξης για την υλοποίηση από κοινού δράσεων. Και σ΄ αυτό το εγχείρημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο της Αριστείας, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την ερευνητική δράση των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας. Η αποδοτική συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο κοινής αντίληψης για την κατεύθυνση των αναπτυξιακών πολιτικών είναι προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αναμένεται να συνεχιστεί σε σταθερή βάση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αρχιπελάγους. 

 

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, δήλωσε ότι: «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για το σύνολο της κοινωνίας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα περιοχών που έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος στα πλαίσια της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Γι’ αυτό και η σύμπραξη του Δήμου Μυτιλήνης με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την τεχνογνωσία και το επιστημονικό κύρος που διαθέτει, αλλά και με τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, μπορεί να ερευνήσει με εγκυρότητα τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ΚΥΤ και από την καταστροφική πυρκαγιά στο χώρο και να συντάξει τις σχετικές μελέτες, με στόχο την οικονομική, αισθητική και οικολογική αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση της περιοχής. Η δε σύμπραξη με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση όλων των προπαρασκευαστικών δράσεων, αλλά και την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης της περιοχής, αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.»  

 

 

Ημερομηνία ανάρτησης

18 Ιουν 2021

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg