Χάλκινο βραβείο για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο ECOTROPHELIA 2024 | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Χάλκινο βραβείο για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο ECOTROPHELIA 2024

Συμμετοχή με δυο προϊόντα και κατάκτηση ΧΑΛΚΙΝΟΥ - 3ΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στον Εθνικό Διαγωνισμό Καινοτομίας τροφίμων <ECOTROPHELIA 2024>

Το χάλκινο-3ο βραβείο στον Εθνικό διαγωνισμό καινοτόμων οικολογικών προϊόντων ECOTROPHELIA 2024 έλαβε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το προϊόν Crispeens, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την υψηλή κατάρτιση των φοιτητών του τμήματος στη δημιουργία νέων καινοτόμων τροφίμων.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 21/6/2024 δια ζώσης στην Αθήνα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων– ΣΕΒΤ, με την συμμετοχή φοιτητικών ομάδων από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στο φετινό διαγωνισμό με δύο ομάδες-προϊόντα, τις Crispeens και BeeMyBite.

Το προϊόν Crisppens κατέκτησε το χάλκινο-3ο βραβείο, αφορά καινοτόμα εναλλακτικά <τσιπς>, που αξιοποιούν τα άγρια χόρτα της Ελληνικής χλωρίδας και συγκεκριμένα το ζωχό (Sonchus oleraceus) και τα αντίδια (Cichorium endivia). Τα τσιπς παρασκευάζονται από αλεύρι φακής και μπιζελιού, έχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τα συμβατικά, είναι πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, Βιταμίνης Κ και μαγγανίου, και προσφέρονται σε δύο γεύσεις, κρεμμύδι και λεμόνι. Το προϊόν  δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Αδοσίδη Μαργαρίτα, και Ζησοπούλου Κωνσταντίνα, τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γαλά Φρειδερίκη και την υποψήφια διδάκτορα κα Μπουσδούνη Πανωραία. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και τις προπτυχιακές φοιτήτριες Κατερίνα Δανέλλη και Χριστίνα Γκόγκου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Η όλη προσπάθεια συντονίστηκε από τους Επιβλέποντες Καθηγητές Αν. Καθ. Αντώνιο Κουτελιδάκη από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Καθηγητή Α’ Βαθμίδας Ανδρέα Τζάκο από το Τμήμα Χημέιας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,  Η δημιουργία του προϊόντος υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Unismack που εδρεύει στο Κιλκίς, την οποία ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Το δεύτερο προϊόν με το οποίο συμμετείχε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν το  BeeMyBite και αφορά ένα υγιεινό σνακ που αποτελείται από σουσάμι σε μέγεθος μπουκιάς, γεμισμένο με αποξηραμένα φρούτα. Η καινοτομία του βασίζεται στη γέμιση, συνδυάζοντας την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του (ξηροί καρποί, σπόροι, μέλι, σουσάμι, αποξηραμένα φρούτα) παρέχοντας έτσι μια μοναδική γεύση και ιδιαίτερη υφή κατά το μάσημα. Το προϊόν αποτελεί πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών όλων των ηλικιών, στοχεύοντας ειδικά σε εργαζόμενους, παιδιά, αθλητές και άτομα που ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Το προϊόν  δημιουργήθηκε από τους προπτυχιακούς φοιτήτριες/τες Αρβανιτάκη Χρυσούλα, Λαουδίκου Ελευθερία, Χόντα Βίκτωρ και τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες Αθανασίου Αφροδίτη και Τόλια Ειρήνη. Η όλη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε με συντονιστή τον Επίκ. Καθηγητή Στάθη Καλούδη και την υποστήριξη του Αν. Καθηγητή Αντώνιου Κουτελιδάκη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η δημιουργία του προϊόντος υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Μελίχρυσος με έδρα τη Λήμνο την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.

Ημερομηνία ανάρτησης

3 Ιουλ 2024

Είδος ανακοίνωσης

Βραβεία / Διακρίσεις

Βασικό αρχείο

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg