Μίκα Ντάκα | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Μίκα Ντάκα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Η κυρία Μίκα Ντάκα γεννήθηκε και ζει στη Ρόδο. Σπούδασε δασκάλα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο «ΠΜΣ Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού με υποτροφία και είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Π.Τ.Δ.Ε στο πεδίο της Παιδικής Λογοτεχνίας.  Γράφει, επίσης, ποίηση και πεζογραφία.

Το 2019 έλαβε έπαινο από τον Όμιλο για την UNESCO Νήσων και Πειραιώς, για τη θεατρική παράσταση «ΟΜΝΙΑ» (Χίος, Αθήνα, 2019), η οποία βασίστηκε σε στα δύο διηγήματά της με τίτλο «Omnia» και «Αγκυροβολημένες αναμνήσεις» και σε ορισμένα ποιήματά της. Η ίδια σημειώνει σχετικά: «Κεντρικός άξονας είναι όλα εκείνα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η μνήμη, ο έρωτας, ο θάνατος. Η κάθε μορφής απώλεια, το πάθος, η γοητεία του άγνωστου, ο φόβος, η αυτοκαταστροφή. Η αναζήτηση του εαυτού μέσα από τον άλλον. Κυρίαρχο το γυναικείο μορφοείδωλο, που ορίζει τον ψυχισμό και την τραγική πορεία των ηρώων, ώστε τελικά αυτοί, μέσα από τη σύγκρουση και τη συντριβή, να οδηγηθούν στην προσωπική κι επώδυνη αλήθεια τους. Omnia σημαίνει «όλα». Όλα εκείνα που κρύβονται στον αβυσσαλέο ωκεανό της ψυχής μας. Το σκοτάδι και το φως!»

Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή με τίτλο Μνήμες και Φάσματα (Βερέττας, 2016). Πεζά κείμενά της συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες διηγημάτων (Βερέττας, 2014-2017) και στο συλλογικό έργο Μετά το σκοτάδι… το φως (Κομνηνός, 2020), με θέμα τη γυναικεία κακοποίηση -μια έκδοση υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς & Νήσων. Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά κι έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης.

 
 
 
 

Current Style: Βασικό

espa.jpg