ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ  ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ  ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου  και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Τάσου Γιαννίτση σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η τελετή θα λάβει  χώρα στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην Οδό των Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η τελετή θα αρχίσει με χαιρετισμό  από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Στέφανο Γκρίτζαλη. Θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, καθηγητή Ιωάννη Σεϊμένη και η παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του τιμωμένου από τον επ. καθηγητή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Σωτήρη Ντάλη.

Μετά την αναγόρευση του τιμωμένου θα ακολουθήσει ομιλία του Επίτιμου Διδάκτορα Τάσου Γιαννίτση με τίτλο: «Πολιτική Οικονομία της Ανάπτυξης:  Μεγάλες Ανατροπές τον 21ο Αιώνα»

O Τάσος  Γιαννίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε από το 1975 μέχρι το 2011. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών (στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη), καθώς και υπουργός Εσωτερικών (στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου). Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για θέματα οικονομικά και οικονομικής πολιτικής, και άρθρα για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, των διεθνών οικονομικών, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, των οικονομικών της τεχνολογίας και της βιομηχανικής οργάνωσης και πολιτικής.

Ο Τάσος  Γιαννίτσης είναι  από τους πρώτους έλληνες πανεπιστημιακούς που ασχολήθηκαν με  τη μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπήρξε  από  τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στην Αθήνα, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 παρουσίασε πρωτοποριακό έργο για το ρόλο τόσο των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών χωρών όσο και των χωρών του Μεσογειακού Νότου.

  Αυτή η διάσταση του έργου του αποτυπώνεται σε αρκετά έργα του και επιστημονικά άρθρα του με πιο χαρακτηριστικά τα δυο βιβλία του:

            Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και επιπτώσεις στη βιομηχανία και στο εξωτερικό εμπόριο (Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, Αθήνα,  1988)

            Η δυναμική των σχέσεων εξειδίκευσης Ελλάδας-Ισπανίας-Πορτογαλίας-Τουρκίας και ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1980 (EKEM, Αθήνα, 1992).

Η  ανακήρυξη του καθηγητή Τάσου Γιαννίτση σε επίτιμο διδάκτορα  του ΤΜΣ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου  αναδεικνύει   μια  σημαντική διάσταση των γνωστικών αντικειμένων που υπηρετεί το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών .

 

2 Νοε 2017Δελτία ΤύπουΡόδοςΤμήμα Μεσογειακών ΣπουδώνMicrosoft Office document icon 2017_11_2-dt-anakiryxi_toy_kathigiti_tasoy_giannitsi_se_epitimo_didaktora.doc

Current Style: Βασικό

espa.jpg