Ανακοίνωση με την Ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Ανακοίνωση με την Ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Ανακοίνωση με την Ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

 Από το 2016 ξεκίνησε  η φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών,  με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, κ.λπ.), της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν  επίσημα 40 χώρες. Χαρακτηριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου  σύμ­φω­να με τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις των συν­δι­κά­των,  συμ­με­τείχαν περισσότερες από  5,3 εκα­τομ­μύ­ρια γυ­ναί­κες απέχοντας από τους χώρους εργασίας, από την οικιακή εργασία, από την κατανάλωση. Σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες διευκόλυναν τις διαδηλώσεις των γυναικών και των αλληλέγγυων ανδρών συναδέλφων τους, καλώντας σε απεργίες και στάσεις εργασίας. Το κεντρικό σύνθημα της απεργίας που φώναζαν οι γυναίκες ήταν: «Άν σταματήσουμε εμείς, σταματά να γυρίζει ο κόσμος».

Η Ελλάδα και οι γυναίκες της συμμετέχουν φέτος σε αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους, τόσο στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής (φόρτος ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, έλλειμμα ενδοοικογενειακού χρόνου, πολλαπλότητα ρόλων κ.ά.), όσο και στη δημόσια (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, τέχνη κ.λπ.), με αποκορύφωμα την όξυνση των πολλαπλών μορφών βίας που σημειώνονται ή αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες, ατομικές ή/και συλλογικές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης του Μάρτη», «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς και σιωπηλές μπροστά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, στον προφανή σεξισμό που διέπει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας, συχνά σε εναγκαλισμό με τον ακραίο ρατσισμό, στον έλεγχο των σωμάτων μας και της αυτοδιάθεσής μας, στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές μας. Το χρωστάμε, άλλωστε,  στην Ελένη, στην Αγγελική, στην άγνωστη δολοφονημένη προσφύγισσα  του Έβρου και στις δύο της κόρες». Κι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που, εκτός από τις φεμινιστικές συλλογικότητες, κι ένα σημαντικό τμήμα του Συνδικαλιστικού Κινήματος συμπαρατάσσεται αυτή τη φορά και υιοθετεί τα γυναικεία/φεμινιστικά αιτήματα. Ειδικότερα η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας  το πρωί της 8ης Μαρτίου, καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν σε αυτή. Στόχος η κοινή δράση για την καθιέρωση και στη χώρα μας της φεμινιστικής απεργίας, με σκοπό να μετατραπεί η 8 Μάρτη σε Παγκόσμια Ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και αγώνα, και η  υποκίνηση της κοινωνίας ώστε να κατανοήσει το πώς και γιατί τα θέματα φύλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και θέτει τον πολιτισμό σε υποχώρηση.

Η Επιτροπή Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών «ΑΙΓΑΙΟ 50:50 - Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου συντάσσεται με όλους τους συλλογικούς φoρείς πoυ στηρίζουν –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο— την πρόταση για φεμινιστική απεργία, την Παρασκευή 8/3/2018.

  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στη μισθολογική διάκριση και στα εμπόδια ανέλιξης λόγω φύλου! Αρκετά με την περιφρόνηση και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας!
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των γυναικών, τις απολύσεις εγκύων και την αύξηση της επισφάλειας, του θηλυκού χαρακτήρα της ανεργίας και της φτώχειας!
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την ανάληψη από τις γυναίκες του συνόλου των ενδοικογενειακών υποχρεώσεων, των καθηκόντων φροντίδας και ανατροφής!
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την απουσία των γυναικών από τα κέντρα των πολιτικών, οικονομικών, συνδικαλιστικών κ.λπ. αποφάσεων!
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τις διακρίσεις με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου!
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τις απίστευτες μορφές έμφυλης βίας που βρίσκονται σε εξέλιξη!
  • ΟΧΙ άλλη Ελένη ή Αγγελική!

                                                                                                                                                                                                                                          6/3/2019

                                                                                                                                                                                                                                    ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή

 

 

Ημερομηνία ανάρτησης

6 Μαρ 2019

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg