ΕΘΝΟΣ 6.5.2021-Τα "κρυφά διαμάντια" του μηχανογραφικού δελτίου που δίνουν δουλειά | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

ΕΘΝΟΣ 6.5.2021-Τα "κρυφά διαμάντια" του μηχανογραφικού δελτίου που δίνουν δουλειά

Πανελλήνιες 2021: Tα «κρυφά διαμάντια» του μηχανογραφικού δελτίου που δίνουν δουλειά | Έθνος (ethnos.gr)

Τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, που κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις για τους αποφοίτους των λυκείων, όπως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων και αξίζουν της προσοχής των υποψηφίων, που θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις

 Στο μηχανογραφικό δελτίο, κάθε χρόνο συναντάμε τμήματα, των οποίων οι βάσεις κινούνται πολύ χαμηλά, ωστόσο εάν ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά, στα προγράμματα σπουδών τους και στα επαγγελματικά δικαιώματά τους, θα εκπλαγούμε από τις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρουν στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται λοιπόν για περιφερειακά Πανεπιστημιακά τμήματα με όνομα εφάμιλλο αντίστοιχων στα μεγάλα αστικά κέντρα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα κ.λπ.), και τμήματα «έκπληξη» ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε -με την βοήθεια των συμβούλων εκπαίδευσης της Labora- και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά.

Τα τμήματα αυτά αξίζουν της προσοχής των υποψηφίων, που θα πάρουν μέρος φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς μόνο η ονομασία τους δεν αρκεί για να τα επιλέξει κάποιος και καλό θα ήταν να τα «ψάξει» περισσότερο και μέσω των ιστοσελίδων των ΑΕΙ, στις οποίες περιγράφεται ακριβώς τόσο το επιστημονικό τους περιεχόμενο, τα μαθήματα καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.  

Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Χίος Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εκτός από της εξαιρετικές προοπτικές, που προσφέρει για σταδιοδρομίες στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία (της οποίας η ανοδική πορεία συνεχίζεται λόγω της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου), δεν θα πρέπει να προσπερνάμε πως οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και να διεκδικούν ευκαιρίες ως Οικονομολόγοι.

Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Χίος Πανεπιστήμιο Αιγίου

Μένοντας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη Χίο, συνεχίζουμε με το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, το οποίο μέσα από καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών “οπλίζει» τους σπουδαστές του με γνώσεις στην Οικονομία, στη Διοίκηση αλλά και με την σκέψη ενός Μηχανικού, προετοιμάζοντας τους για ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών. Παράλληλα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Οικονομολόγου, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε και η ένταξη τους στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τ.Ε.Ε. (Αναμένεται Π.Δ. για την απόδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων).

Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το μοναδικό τμήμα Επιστήμης Υλικών, που έχει στον τίτλο του τη λέξη ‘Μηχανικός’, και αυτό σημαίνει, πως στα μαθήματα συναντάμε εφαρμογές Χημείας, Φυσικής και Μηχανικής, με σκοπό την σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων Υλικών. Βέβαια κρύβει και κάτι ακόμη. Οι απόφοιτοι λοιπόν εγγράφονται στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τ.Ε.Ε., και αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα Χημικού Μηχανικού.

Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Χάνια, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη)

Και στα τρία τμήματα συναντάμε μαθήματα που αφορούν την σχεδίαση, τον έλεγχο και την παραγωγή προϊόντων, που συνδυάζονται με γνώσεις στην Οικονομία και στην Διοίκηση. Ο «κρυφός άσσος» ωστόσο είναι η δυνατότητα εγγραφής, στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τ.Ε.Ε., ως Μηχανολόγοι Μηχανικοί. (Ισχύει για τα τμήματα Χανίων και Ξάνθης, για το τμήμα Θεσσαλονίκης δεν είναι γνωστό προς το παρόν κάτι αντίστοιχο).

Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Σάμος Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Στο Ανατολικό Αιγαίο, στο νησί της Σάμου, εδρεύει το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «διαμάντι». Καλύπτει λοιπόν συνδυαστικά τα αντικείμενα της Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής δίνοντας την δυνατότητα στους πτυχιούχος να σταδιοδρομήσουν σε ένα μεγάλο φάσμα επιλογών στην σύγχρονη ψηφιακή αγορά. Πολλοί επίσης δεν γνωρίζουν πως πρόκειται για Πολυτεχνικό τμήμα που παρέχει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού (εγγραφή στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τ.Ε.Ε.)

Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Σάμος Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στη Σάμο επίσης συναντάμε και το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, το οποίο προετοιμάζει τους σπουδαστές του για αντικείμενα αιχμής της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και Οικονομίας όπως είναι η ανάλυση δεδομένων, η αναλογιστική κ.ά. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείπουμε την δυνατότητα εργασίας ως Οικονομολόγοι μιας και οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ορεστιάδα Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στην ακριτική περιοχή της Ορεστιάδας εδρεύει το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η ονομασία του ίσως μπερδεύει αρκετούς, ωστόσο πρόκειται για ένα τμήμα με επαγγελματικά δικαιώματα Γεωπόνου. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ενώ παράλληλα εφοδιάζει τους σπουδαστές με γνώσεις επιχειρηματικότητας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σταδιοδρομίας και σε τομείς όπως είναι η βιοοικονομία, το  marketing αγροτικών προϊόντων κ.ά.

Τμήματα Μαθηματικών (Μαθηματικό Σάμος, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηράκλειο Κρήτη)

 

Οι λάτρεις των μαθηματικών, που θα ήθελαν να ακολουθήσουν μία καριέρα σχετιζόμενη με τα μαθηματικά αλλά και να αναζητήσουν ευκαιρίες σε άλλους κλάδους μέσω μεταπτυχιακών σπουδών, μπορούν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα ακόμη και αν δεν γράψουν πολύ καλά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς υπάρχουν τα τμήματα της Σάμου και του Ηρακλείου που παραδοσιακά έχουν πολύ χαμηλές βάσεις.

Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού

Από τη μία η ενασχόληση σε οργανισμούς που σχετίζονται με τον αθλητισμό σε θέσεις Διοίκησης ή Marketing και από την άλλη η δυνατότητα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιλογή μαθημάτων να εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, δημιουργούν ένα ελκυστικό συνδυασμό για σπουδές σε έναν κλάδο αναπτυσσόμενο για τη χώρα μας αλλά και ιδιαίτερα ανεπτυγμένο για τις χώρες του εξωτερικού.

Σχετικό link: Πανελλήνιες 2021: Tα «κρυφά διαμάντια» του μηχανογραφικού δελτίου που δίνουν δουλειά | Έθνος (ethnos.gr)

Ημερομηνία ανάρτησης

10 Μάιος 2021

Είδος ανακοίνωσης

Το πανεπιστήμιο στην επικαιρότητα

Current Style: Βασικό

espa.jpg