Μια καινοτόμα πινελιά στο χώρο του πολιτισμού, από το «Εργαστήριο Μουσειολογίας» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μια «αλλιώτικη» έκθεση για την οικογένεια του Χαλήμ Μπέη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης
Το «Εργαστήριο Μουσειολογίας» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετέτρεψε μια από τις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης σε μια μικρή μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία της οικογένειας του Χαλήμ Μπέη που ζούσε, μέχρι το 1923, στο αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Πινακοθήκη.
Το «Εργαστήριο Μουσειολογίας» έστησε μια έκθεση φρέσκια και διαφορετική. Σε αυτήν δεν εκτίθενται «θησαυροί», καθώς τα λίγα αντικείμενα που περιλαμβάνει έχουν αξία μόνο γι’ αυτούς που τα διαφύλαξαν με τρυφερότητα. Σε αυτήν δεν παρουσιάζονται επίσης «αντικειμενικά ιστορικά τεκμήρια» επειδή πέρα από την επίσημη ιστορία υπάρχουν και οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων που αγάπησαν αυτή την πόλη, μακριά από έχθρες και μισαλοδοξίες. Μια έκθεση που παρουσιάζει την νοσταλγική ματιά μιας οικογένειας που έζησε στη Λέσβο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Η έκθεση που στηρίζεται κυρίως στο πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που διασώθηκε από τους απογόνους των μελών της οικογένειας των Κουλαξίζηδων, περιλαμβάνει μικρά κειμήλια και μαρτυρίες συνθέτοντας έναν μοναδικό ατμοσφαιρικό χώρο. Στηριγμένη στις σύγχρονες εκθεσιακές αντιλήψεις, προσφέρει στη Μυτιλήνη μια καινοτόμα πινελιά στο χώρο του πολιτισμού.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Πινακοθήκης με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης.
Είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης.