Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Αν. Σάμου και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Αν. Σάμου και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Αν. Σάμου και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Ολοκληρώθηκε η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Αν. Σάμου και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.  Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ενεργήσουν από κοινού για την πλήρη αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, με την ταυτόχρονη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, τόσο από αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του ΚΥΤ, όσο και από τις πυρκαγιές που συχνά ξεσπούσαν.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση διερεύνησης πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, καθώς και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την άρτια αποκατάσταση του χώρου σύμφωνα με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

 

Ο Δήμος Αν. Σάμου, με τη σειρά του, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής και την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των ιδιοκτητών των όμορων, στον χώρο του πρώην ΚΥΤ, εκτάσεων. Αναλαμβάνει, επίσης, τη διαχείριση της φιλοξενίας και της περίθαλψης αδέσποτων ζώων στο χώρο του πρώην ΚΥΤ, καθώς και όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες για την αγορά του οικοπέδου ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α), στο οποίο στεγαζόταν το πρώην ΚΥΤ Σάμου.

 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση, τόσο για τις εργασίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και για τη μετέπειτα υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής. Τέλος, στο πλαίσιο των ανωτέρω, αναλαμβάνει τη διερεύνηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ανωτέρω οικοπέδου ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) στο οποίο στεγαζόταν το πρώην ΚΥΤ Σάμου.

 

Με αυτόν τον τρόπο, υλοποιείται ακόμα μία δέσμευση του Υπουργείου προς την τοπική κοινωνία του νησιού, μετά και τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας του παλαιού ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου.

 

Και σ΄ αυτό το εγχείρημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο της Αριστείας, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την ερευνητική δράση των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας. Η αποδοτική συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο κοινής αντίληψης για την κατεύθυνση των αναπτυξιακών πολιτικών είναι προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αναμένεται να συνεχιστεί σε σταθερή βάση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αρχιπελάγους. 

 

Η Πρυτάνισσα

 

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη

 

Μυτιλήνη, 09.11.2021

 

 

Ημερομηνία ανάρτησης

9 Νοε 2021

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg