Συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσειολογίας Τμ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσειολογίας Τμ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

Συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσειολογίας

με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

«Πώς διαχειρίζεται κανείς την ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που σχετίζεται με ένα πλέγμα δυσεπίλυτων πολιτικών, κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων;» Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπα τα μέλη του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Museolab, όταν βρέθηκαν στο Μάντσεστερ. Συμμετέχοντας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, στις εκδηλώσεις «Our City, Our Home (Η πόλη μας, στο σπίτι μας)» στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεσμού για τους πρόσφυγες, «Refugee Week».

Η «Εβδομάδα για τους Πρόσφυγες» αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Αγγλία που ήταν αφιερωμένος όχι μόνο στην κατανόηση των λόγων που ένας άνθρωπος ζητά καταφύγιο σε μια ξένη χώρα, αλλά και στη θετική συμβολή των προσφύγων στη διαμόρφωση της σημερινής οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας αυτής της νέας πατρίδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις αυτές είχαν μια ιδιαίτερη αξία λόγω των εξελίξεων στην πόλη αυτή, εξαιτίας του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος και στον κίνδυνο ανάπτυξης ξενόφοβων αντανακλαστικών και διχαστικών αντιλήψεων μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία της πόλης. Ας σημειωθεί ότι κατά την παρουσία τους στο Μάντσεστερ, τα μέλη του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας έδωσαν ένα μικρό χέρι βοήθειας στην οργάνωση των χιλιάδων μικροαντικειμένων που οι πολίτες άφησαν στον τόπο του φονικού, και διαπίστωσαν, για μια ακόμη φορά, ότι η μουσειακή δραστηριότητα δεν περιορίζεται στην αναζήτηση καλαίσθητων παρεμβάσεων στα παραδοσιακά μουσεία που όλοι μας ξέρουμε.

Το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Museolab, όλους τους προηγούμενους μήνες, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους των Μουσειακών Σπουδών στο Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (MA Arts Management, Policy & Practice και MA Art Gallery and Museum Studies), μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες των φοιτητών από την άμεση βίωση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο, αλλά και την εμπειρία τους από εκθεσιακή της διαχείριση στην έκθεση «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε…», που παρουσιάστηκε με επιτυχία το 2016, στη Μυτιλήνη και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Refugee Week», το Museolab, συμμετείχε με παρεμβάσεις του στην έκθεση «Home is… (Σπίτι είναι…)», προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ και συμμετοχή σε πάνελ συζητήσεων, ενώ πραγματοποίησε επισκέψεις και επαφές με ανθρώπους των μουσείων του Μαντσεστερ. 

Το ταξίδι των φοιτητών του Εργαστηρίου στο Μάντσεστερ στηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ έγινε κατορθωτό χάρη στην ευγενική χορηγία της Aegean Airlines που κάλυψε όλο το κόστος της μετακίνησης της αποστολής από τη Mυτιλήνη στο Μάντσεστερ μετ’ επιστροφής.

 

Ημερομηνία ανάρτησης

26 Οκτ 2017

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Τοποθεσία

Λέσβος

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg