Στην Άνδρο υλοποιούνται δύο έργα με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Πρόγραμμα LIFE), με στόχους εμβληματικούς, που αφορούν στο περιβάλλον, και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα από αυτά, το TERRACESCAPE, συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αφορά στην επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων αναβαθμίδων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06.05.2019
Η πράσινη αρχόντισσα των Κυκλάδων
Η Ανδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος ως φυσιολατρικός προορισμός χάρη στο –σε μεγάλο βαθμό– ανέγγιχτο τοπίο της, την πλούσια βλάστησή της, τα μονοπάτια και τα όμορφα χωριά της. Αυτό το μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο βρίσκεται στο επίκεντρο δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων LIFE. Το πρώτο αφορά την αποκατάσταση των αναβαθμίδων, που κάποτε υπήρχαν σε όλο το νησί, με σκοπό την επανακαλλιέργειά τους με τοπικές ποικιλίες. Το δεύτερο αφορά την αποκατάσταση των πολύτιμων δασών από σκλήθρα που βρίσκονται στα ποτάμια του νησιού και στην προστασία τριών απειλούμενων θαλάσσιων ειδών. «Το 1995 ζούσα στις Βρυξέλλες και βρέθηκα ένα καλοκαίρι στην Ανδρο.
Το τοπίο της με μάγεψε: όλο το νησί είναι ένα τεράστιο γλυπτό. Οπως βλέπεις τις αναβαθμίδες με τον σχιστόλιθο και τους μαντρότοιχους με τα όρθια στήματα, είναι σαν να έχει περάσει κάποιος ένα κολιέ με πέρλες σε όλο το νησί». Με αυτή την πρώτη εικόνα ξεκίνησε η σχέση της κ. Θεοδώρας Πετανίδου με το νησί. Καθηγήτρια Οικολογίας στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σήμερα, έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τις αναβαθμίδες στα νησιά, παρότι δεν είναι το κύριο επιστημονικό της αντικείμενο. «Υπάρχει επαρκής γνώση για τις αναβαθμίδες. Γνωρίζουμε πώς τις έφτιαχναν, πώς επέλεγαν τα σημεία. Βλέπουμε όμως και την πολύ μεγάλη αδιαφορία στα νησιά για την τύχη τους»...
http://www.kathimerini.gr/1022417/gallery/epikairothta/ellada/h-prasinh-arxontissa-twn-kykladwn
Ημερομηνία ανάρτησης
Είδος ανακοίνωσης
Σχολή / Τμήμα
Σχετικά αρχεία
Εικόνες
