Ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Σαπφώ 3.0» | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Σαπφώ 3.0»

 

Ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Σαπφώ 3.0»

 

Από το Σάββατο 22 Μαΐου, λειτουργεί η ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Σαπφώ 3.0» που δημιουργήθηκε από τους φοιτητές της κατεύθυνσης Μουσειολογίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» και το Εργαστήριο Μουσειολογίας Museolab του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την επιστημονική επίβλεψη του εγχειρήματος είχε η Νάσια Χουρμουζιάδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έκθεση παρουσιάζει τη Σαπφώ, ως μια οικεία σε όλους μας μορφή της αρχαιότητας που κυκλοφορεί, εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια, στις ποιητικές μας αναζη­τήσεις, στους ερωτικούς μας πόνους, στα κοινωνικά μας στερεότυπα. Δείχνει το πώς, η Σαπφώ, μέσα στα χρόνια, αλλάζει όψη, γίνεται μουσική, σμιλεύεται στην πέτρα, συντρίβεται στα βράχια της Λευκάδας, θριαμβεύει στους κόλπους της Λέσβου, λικνίζε­ται σε ελληνικούς ρυθμούς, χορεύει σε όλες τις γλώσσες. Ο επισκέπτης της έκθεσης ξεκινά την περιήγησή του από την ομώνυμη κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης για να συνεχίσει την αναζήτηση της Σαπφούς σε όλο τον κόσμο, μέσα στην ποίησή της, μέσα σε όλα αυτά που ειπώθηκαν για αυτή, μέσα στις επιστημονικές πηγές, αλλά και στη φαντασία μας, τις προσδοκίες μας, τις σύγχρονες κοινωνικές μας ανάγκες.

Η έκθεση αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση για τον τρόπο προσέγγισης και παρουσίασης του παρελθόντος, με την αξιοποίηση ενός μεγάλου εύρους απρόβλεπτων εικόνων, ήχων και λόγων, πάνω σε ένα ενδιαφέρον εκθεσιακό σενάριο. Στόχος της είναι να αναδείξει τα πολλά πρόσωπα της Σαπφούς, τα πολλά πρόσωπα του παρελθόντος και όχι να ξεμπερδέψει όλο αυτό το κουβάρι των συγκεχυμένων στοιχεί­ων, των αλληλοαντικρουόμενων εικόνων, των πολλαπλών αφηγήσεων. Επειδή, αυτό που θα μείνει από το παρελθόν, αν το «καθαρίσουμε» από τις ερμη­νείες του θα είναι μια μουσειακή προθήκη που αφήνει απροστάτευτο, τελικά, ό,τι έχει για μας πραγματική αξία.

Η ψηφιακή έκθεση φιλοξενείται στoν ιστότοπο του Εργαστηρίου Μουσειολογίας museologylab.ct.aegean.gr/sapho.php και μπορεί να την περιηγηθεί κανείς online ή να την «κατεβάσει» στον υπολογιστή του.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Νάσια Χουρμουζιάδη nassiah@aegean.gr / 6943297141.

Ημερομηνία ανάρτησης

24 Μάιος 2021

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg