2η Διαδικτυακή Διεθνής Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

2η Διαδικτυακή Διεθνής Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2η Διαδικτυακή Διεθνής Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας

 Φιλοσοφία στην Πράξη. Η φιλοσοφική χειρονομία:

ενεργήματα πολιτικά, ηθικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά

 

23-28 Νοεμβρίου 2021

Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Φ.)

 Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.)

Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος, Ελλάδα

 

                    

 

https://practphil-biennale.aegean.gr/home_page_biennale_2021/

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 2η Διεθνής Διαδικτυακή Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας [«Φιλοσοφία στην Πράξη. Η φιλοσοφική χειρονομία: ενεργήματα πολιτικά, ηθικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά»], η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23-28 Νοεμβρίου 2021 υπό την οργάνωση του Εργαστηρίου Έρευνας στην Πρακτική Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Φ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόκειται για την 1η/μοναδική διεθνώς Biennale σε αυτό το πεδίο, η οποία συγκέντρωσε 100 περίπου ομιλητές & ομιλήτριες από 26 χώρες από την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, ενώ τις 6ήμερες εργασίες παρακολούθησαν πάνω από 300 άτομα. Στην οργάνωση συμμετείχαν & οι παρακάτω συνεργαζόμενες με το Ε.Ε.Π.Φ. πανεπιστημιακές δομές: το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Σχολής Γραμμάτων του Πανεπιστημίου του Porto, η Σχολή Φιλοσοφίας του Παν/μίου Laval του Québec, το Ανώτερο Ινστιτούτο Επιστημών της Eκπαίδευσης του κράτους του Μεξικού, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εκπαίδευση του Πολιτειακoύ Πανεπιστημίου του Rio de Janeiro, το Εργαστήριο Μελετών & Ερευνών στις Σύγχρονες Λογικές της Φιλοσοφίας /EA 4008, του Παν/μίου Paris 8-Saint Denis, το Τμήμα Μάθησης, Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Δασκάλων, του Παν/μίου της Haifa, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Εργαστήριο «Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης (Ε.Η.Π.Α.)», του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Η φιλοδοξία μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να διερευνηθεί η έννοια & η λειτουργία της πρακτικής φιλοσοφίας σήμερα, με έμφαση στην διαπολιτισμική, ανθρωπολογική & κοινωνική της δυναμική σε τέσσερις άξονες: αισθητικό, ηθικό, εκπαιδευτικό, πολιτικό. Κεντρικοί ομιλητές και κεντρική ομιλήτρια ήταν ο καθηγητής Paul Standish, επικεφαλής του Κέντρου Φιλοσοφίας της Παιδείας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του University College London-UCL και δια βίου πρόεδρος της Philosophy of Education Society of Great Britain, ο καθηγητής Maughn Gregory στο Montclair State University και Διευθυντής του Institute for the Advancement of Philosophy for Children (IAPC) και η Megan Laverty Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Teachers College στο Columbia University της Νέας Υόρκης. H 2η Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας συμπεριέλαβε επίσης, αφενός τη 2η Διεθνή Pre-Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας με σειρά προσκεκλημένων Εργαστηρίων που διερεύνησαν την ύπαρξη μορφών σχέσης ανάμεσα στην πρακτική φιλοσοφία και σε πεδία σκέψης, έκφρασης και πράξης μη φιλοσοφικά per se, από τον ψηφιακό πολιτισμό στη φωτογραφία, από τις εικαστικές τέχνες στην αρχιτεκτονική και τη μουσική, από τη λογοτεχνία στο θέατρο, και, αφετέρου το 3ο Διεθνές Σεμινάριο Υποψηφίων Διδακτόρων/ισσών, όπου δοκιμάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μίας διαπολιτισμικής εκδοχής της φιλοσοφικής έρευνας που θα ξεπερνούσε τα παγκοσμιοποιημένα θεσμικά εσκαμμένα μέσα από την απελευθέρωση της ιδιαίτερης ματιάς νέων ερευνητών/τριών που αυτή τη φορά ήρθαν από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ταιβάν.

Η θεσμοποίηση μιας τέτοιας Biennale αποτελεί εγχείρημα υψηλής δυσκολίας και περιπλοκότητας. Όχι μόνο διότι δεν υπάρχει ήδη εγκατεστημένη και συστηματικά οργανωμένη διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα στο αντικείμενο της Πρακτικής Φιλοσοφίας, αλλά διότι επιπλέον, σύμφωνα με την οπτική που διερευνά το Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική φιλοσοφία,  μία τέτοια κοινότητα συνδέεται  φύσει και θέσει με άλλες κοινότητες μη αμιγώς φιλοσοφικές μετατρέποντας τη θεματική της πρακτικής φιλοσοφίας σε πολύπλευρο διακύβευμα με ιδιαίτερο ιδεολογικό και επιστημολογικό εκτόπισμα.

 

Καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου

Διευθύντρια του Ε.Ε.Π.Φ.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της  Biennale

Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Παν/μιο Αιγαίου

Ημερομηνία ανάρτησης

3 Φεβ 2022

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Τοποθεσία

Ρόδος

Σχολή / Τμήμα

Βασικό αρχείο

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg