Αυτή τη Δευτέρα 9 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία της Ida Lupino «Ο δολοφόνος της λεωφόρου» (The Hitch-hiker)
Ώρα προβολής: 19:30
Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου
The Hitch-Hiker
Σκηνοθεσία: Ida Lupino με τους: Edmond O'Brien, Frank Lovejoy, William Talman |
Χώρα παραγωγής: Αμερική
Φιλμ Νουάρ 1953 | ασπρόμ. | Διάρκεια: 71'
Στο δρόμο για το Μεξικό, δύο ανυποψίαστοι φίλοι που πάνε εκδρομή το Σαββατοκύριακο για να ψαρέψουν παίρνουν με οτοστόπ έναν διαβάτη που αποδεικνύεται καταζητούμενος κατά συρροή δολοφόνος. Υπό την απειλή του όπλου, οι δύο φίλοι οδηγούν το αμάξι σε κάθε επικίνδυνη ζώνη που τους υποδεικνύει ο δολοφόνος, ψάχνοντας τρόπο να αποδράσει. Το πρώτο και μοναδικό φιλμ νουάρ που σκηνοθέτησε γυναίκα, σε μια εποχή που οι γυναίκες σκηνοθέτριες στο Χόλυγουντ ήταν απλά ένα παράδοξο, δεν επιστρατεύει τις αρχετυπικές φιγούρες του είδους ούτε καν τη φαμ φατάλ, αλλά χρησιμοποιεί το αχανές, απέραντο τοπίο ως ξενιστή του αγνού φόβου.
Ένα σφιχτοδεμένο, b-movie που ξέρει πως να κρατά την ένταση ακόμη κι αν η ιστορία του, ή η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του είναι τουλάχιστον λιτή. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που ήταν πολύ πρόσφατα όταν το φιλμ γυρίστηκε, σκόπευε να σοκάρει τους θεατές των ημερών του, αλλά η εγκληματική δράση του πρωταγωνιστή του μοιάζει σήμερα σχεδόν αθώα.
Ο σεναριογράφος Ντάνιελ Μεϊνγουόρινγκ εμπνεύστηκε το σενάριο της ταινίας από την πραγματική ιστορία του Μπίλι Κουκ, ο οποίος το 1950 στην Καλιφόρνια δολοφόνησε μία πενταμελή οικογένεια και έναν πωλητή. Μετά από αυτές τις δολοφονίες, ο Κουκ απήγαγε τον Σερίφη Χόμερ Γουόλντριπ και τον εξανάγκασε να οδηγήσει στην έρημο. Εκεί τον έδεσε, κλέβοντας το περιπολικό. Παρόλα αυτά, ο σερίφης κατάφερε να απελευθερωθεί απ' τα δεσμά και να ειδοποιήσει τις αρχές. Ο Κουκ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στις φυλακές του Σαν Κουέντιν στις 12 Δεκεμβρίου του 1952. Η ταινία γράφτηκε σχεδόν παράλληλα (έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες τον Μάρτιο 1953).
Ida Lupino
H Ida Lupino γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1948 σε μια από τις πιο διάσημες θεατρικές οικογένειες της Αγγλίας. Για την εποχή της θεωρείται μία από τις πρωτοπόρους σκηνοθέτριες της εποχής της. Σοβαρή ερμηνεύτρια, εκπαιδεύτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο πριν της δοθεί η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της ζωής της. Γνωστή ως «η Αγγλίδα Τζιν Χάρλοου», η Lupino υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο στο Χόλυγουντ με την Paramount το 1933. Στα 48 χρόνια της καριέρας της συμμετείχε σε 59 ταινίες και σκηνοθέτησε 7, κυρίως στις ΗΠΑ όπου απέκτησε την υπηκοότητα το 1948. Για την τηλεόραση έχει σκηνοθετήσει πάνω από 100 επεισόδια σε σειρές όπως «Ο Φυγάς», « Ζώνη του Λυκόφωτος». Έμεινε διάσημη στην κινηματογραφική ιστορία για δύο λόγους: ο ένας ήταν οι ρόλοι της σε γνωστά νουάρ αριστουργήματα ή μη. Ο δεύτερος ήταν το γεγονός ότι αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που καταξιώθηκε στην καρέκλα του σκηνοθέτη.
Σε μια συνέντευξη του 1945 έκανε λόγο για «σκηνοθεσία ή παραγωγή ή και τα δύο. Βλέπω τον εαυτό μου να αναδεικνύει νέα ταλέντα» γιατί «ενδιαφέρομαι ουσιαστικά πιο πολύ για το ταλέντο των άλλων απ' ό,τι για το δικό μου». Με τον δεύτερο σύζυγό της, Κόλιερ Γιανγκ (πρώτος σύζυγός της ήταν ο ηθοποιός Λούις Χέιγουορντ), η Lupino ίδρυσε το 1949 μια εταιρία παραγωγής και άρχισε να γράφει σενάρια που πραγματεύονταν δύσκολα θέματα όπως η έκφραση της σεξουαλικότητας και οι συνέπειες της, η ανεξαρτησία αλλά και η εξάρτηση μιας γυναίκας από το άλλο φύλο, ο βιασμός, τα εξώγαμα παιδιά και η διγαμία. Έκανε το επίσημο σκηνοθετικό της ντεμπούτο με το «Ποτέ μη φοβηθείς» (1949), με το οποίο έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις του Χόλυγουντ μετά τη συνταξιοδότηση της Ντόροθι Άρζνερ το 1943. Το 1950, η Lupino έγινε επίσης η δεύτερη γυναίκα που έγινε δεκτή στο Directors Guild (Ένωση Αμερικανών Σκηνοθετών).