3ο Διεθνές Συμπόσιο Μετανάστευσης και Συνοριακής Βίας | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

3ο Διεθνές Συμπόσιο Μετανάστευσης και Συνοριακής Βίας

Το Εργαστήριο Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικών Κινημάτων του Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και

το Τμήμα Διεθνούς Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Wurzburg της Γερμανίας διοργανώνουν από κοινού το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Μετανάστευσης και Συνοριακής Βίας.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης από τις 10:00 μέχρι τις 17:00 και θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Συνημμένα θα βρείτε την αφίσα της εκδήλωσης και το σκεπτικό πίσω από την πραγματοποίηση του Συμποσίου.

https://forum.aegean.gr/viewtopic.php?t=31538

 

Στις 24 Ιουνίου του 2022, 37 πρόσφυγες από την Υποσαχάρια Αφρική σκοτώθηκαν όταν Ισπανικά και Μαροκινά σώματα ασφαλείας άνοιξαν αδιακρίτως πυρ εναντίον τους. Στις 14 Ιουνίου του 2023 περισσότερες από 550 ψυχές χάθηκαν λίγο έξω από τα ελληνικά σύνορα λόγω δράσεων και παραλείψεων του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο γεγονότα, και σε σχεδόν καθημερινή βάση, αναρίθμητες παράνομες επαναπροωθήσεις λαμβάνουν χώρα από ελληνικά σώματα ασφαλείας και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Στα σύνορα της Ευρώπης οι μετακινούμενοι πληθυσμοί πέφτουν θύματα ξυλοδαρμών, βασανισμών, σεξουαλικών και δολοφονικών επιθέσεων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών δεν αμφισβητείται πλέον. Ωστόσο, αυτό που το ναυάγιο της Πύλου ανέδειξε είναι την άνευ προηγουμένου κανονικοποίηση της οδύνης και του θανάτου των προσφύγων.

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Μετανάστευσης και Συνοριακής Βίας λαμβάνει χώρα εντός αυτού του απροκάλυπτα νεκροπολιτικού πλαισίου. Με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στις ζωές που χάθηκαν, αλλά απέναντι και στη σοβαρότητα των προβλημάτων που προκύπτουν, και που μεταξύ άλλων αφορούν και την ακραία αυταρχική στροφή εντός της Ευρώπης, το Συμπόσιο θα προσπαθήσει να φωτίσει τα ακόλουθα ζητήματα:

• Την αξιοποίηση κρατικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής αποτρεπτικής μεταναστευτικής πολιτικής

• Τους διαφορετικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κοινωνία των πολιτών: παροχή υπηρεσιών, αλληλεγγύη, υπεράσπιση, αντίσταση

• Το βαθμό στον οποίον οι κοινωνικές επιστήμες μπορούν να συνομιλούν με το κράτος όταν αυτό ανέχεται ή διαπράττει εγκλήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

• Την δυνατότητα των κοινωνικών επιστημών να αντιμετωπίσουν τον Ευρωπαϊκό αυταρχισμό

Κατηγορία

Συνέδρια

Τοποθεσία

Λέσβος

Χώρος εκδήλωσης

Κεντρικά Λύκεια, Ερμού 1, Μυτιλήνη

Ημερομηνία

Σάββατο, 23 Σεπτέμβριος, 2023 - 10:00 εώς 17:00

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg