ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Φοιτητική Θεατρική Ομάδα της Πανεπιστημιακής Μονάδας Χίου προέκυψε το 2015 από μια συνεργασία των φοιτητών με την θεατρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Χίου στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και καλύπτει τις ανάγκες δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης των φοιτητών, κύρια μέσα από τη θεατρική τέχνη. Νεαρή σε ηλικία απόγονος παλαιότερων εγχειρημάτων όπως εκείνου το 1992 που λειτούργησε σαν θεατρικό εργαστήριο καθώς και του πιο πρόσφατου «Homo Sapises» που ασχολήθηκε με stand-up theater. Η Ομάδα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις και πρόβες θεατρικών παραστάσεων, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, στο αμφιθέατρο “Γιάννης Καράλης” το οποίο κάθε βράδυ, μετά το τέλος των μαθημάτων, μετατρέπεται σε πυρήνα φοιτητικής ζωής φιλοξενώντας φοιτητικές πολιτιστικές ομάδες.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Έκθεση στο κοινό αναζήτηση τεκμηρίωση επικοινωνία……
Η Ομάδα πλαισιώνεται από φοιτητές όλων των Τμημάτων της Πανεπιστημιακής Μονάδας. Τους ενώνουν η περιέργεια, η αγάπη για την τέχνη, η αναζήτηση μορφών έκφρασης και η ανάγκη για ομαδική δράση την εποχή της ατομικότητας. Οι επιλογές των κειμένων -έργων γίνονται με γνώμονα ότι στο ερασιτεχνικό θέατρο όλοι έχουν το δικαίωμα της έκθεσης στο κοινό. Το ρήμα «παίζω» προηγείται της λέξης «θέατρο» (χαρακτηρίζοντας την ερμηνεία ενός ρόλου) και στο παιχνίδι όλοι έχουν δικαίωμα. Σε αυτό το παιχνίδι προσπαθούμε να ψηλαφήσουμε καταστάσεις, συμπεριφορές, χαρακτήρες και γεγονότα να ιχνηλατήσουμε ανθρώπινες διαδρομές. Η ουσία της καθημερινότητας κρύβεται πίσω από την ορατή της πλευρά και πρέπει με την τέχνη να την αναζητούμε.
Κατασταλάξαμε στον στίχο του Μαγιακόφσκι «Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέπτη μα σαν φακός να μεγεθύνει» και αυτή την άποψη προσπαθούμε να υπηρετήσουμε επιχειρώντας βαθύτερη ανάγνωση στα έργα που επιλέγουμε.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η ομάδα λειτουργεί εργαστήριο θεάτρου με μαθήματα ορθοφωνίας- εκφοράς του λόγου, θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμού, κίνησης, εμπιστοσύνης κλπ. Οι παραστάσεις χαρακτηρίζονται σαν παραστάσεις εφαρμογής. Συνολικά συμμετέχουν 40 περίπου μέλη.
2016: Το θέμα ρόλοι που καλούμαστε να υποδυθούμε στη μικρή βόλτα της ζωής, στο αποτύπωμα που αφήνουμε στον χρόνο. Φτάνουμε στη ζωή με τη σιγουριά του μοναδικού νικητή ενός αγώνα δρόμου με εκατομμύρια αντιπάλους αλλά με την επαφή μας μαζί της αυτή η σιγουριά αρχίζει να αμφισβητείται και η υπεροψία μας σταδιακά να σβήνει , από τον ρόλο του βρέφους μέχρι εκείνον του μελλοθάνατου στο θεατρικό παιχνίδι κρινόμαστε στο σανίδι της ζωής από την «κυρίαρχη αισθητική» και τις νόρμες της «κοινωνίας θεατή» Κείμενα: Μάριου Ποντίκα, Κώστα Μουρσελά, Αντώνη Σφαλή.
2017: Το ίδιο άτομο την ίδια χρονική περίοδο αλλάζει ρόλους για να επιβιώσει ανάμεσα στις συμπληγάδες του «θέλω» και των «πρέπει» του εγώ και υπερεγώ. Η σύγκρουση τους τραγική και ταυτόχρονα αστεία κάνει την ζωή του ήρωα σκληρή και ευχάριστη την πραγματικότητα αντιφατική και τον θεατή να γελά ακατάπαυστα. « Ράφτης Κυριών» του Georges Feydeau.
2018: Παραστάσεις:
- Θεατρική παράσταση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Χίου ‘Ναυτίλος’ σε συνεργασία με μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ με θέμα εμπνευσμένο από το βιβλίο «Γροθιά στο στομάχι, Λογοτεχνία της σκόνης» (Π.Ε.Θ.Ε.Α. «Αργώ», Ψ.Ν.Θ., 2005, Θεσσαλονίκη), σε σκηνοθεσία Μανώλη Στάθη.
- Διήμερο φεστιβάλ με θεατρικό δρώμενο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου αφιερωμένο στα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 45 χρόνια με αποκορύφωμα την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.
2019: Παράσταση με τίτλο «...Όταν ο Μπέκετ συνάντησε τον Πίντερ περιμένοντας τον Τένεσι». Τρεις συγγραφείς και δέκα μονόπρακτα σε σκηνοθεσία Βασίλη Παχουνδάκη.