Κινηματογραφική - Cine-aegean | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Κινηματογραφική - Cine-aegean

Χίος

Η Φοιτητική Κινηματογραφική Ομάδα Cine-Aegean δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία φοιτητών το Νοέμβριο του 2016, με πρώτη προβολή της το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Κουρούνη "Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση" στις 4/4/2017, σε συνεργασία με την επιτροπή αλληλεγγύης "ΛΑΘΡΑ;".

Η Cine-Aegean στοχεύει  στην προώθηση του πολιτισμού στην Πανεπιστημιακή Μονάδα της Χίου μέσω της έβδομης τέχνης και απευθύνεται σε φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγαπούν το σινεμά και αναγνωρίζουν το ρόλο του στην ενεργοποίηση του συναισθήματος, στην ανάπτυξη της φαντασίας και στην καλλιέργεια του πνεύματος.

Προβολές ταινιών γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο αμφιθέατρο “Γιάννης Καράλης”, με είσοδο ελεύθερη και προσφορά ποπ κορν και νερού, για τους φοιτητές που επιθυμούν αφενός να διασκεδάσουν και αφετέρου να συνευρεθούν με τους συμφοιτητές τους και να συζητήσουν μαζί τους στο τέλος της προβολής πάνω στους προβληματισμούς που θέτει η ταινία. Την ταινία προλογίζει κάθε φορά ένα μέλος της Ομάδας.

Τα μέλη της ομάδας συναντιούνται επίσης μία φορά την εβδομάδα στο αμφιθέατρο “Γιάννης Καράλης” το οποίο κάθε βράδυ, μετά το τέλος των μαθημάτων, μετατρέπεται σε πυρήνα φοιτητικής ζωής φιλοξενώντας φοιτητικές πολιτιστικές ομάδες. Στις συναντήσεις της Παρασκευής επιλέγονται ταινίες, προγραμματίζονται αφιερώματα και σχεδιάζονται κοινές δράσεις με άλλες φοιτητικές ομάδες και με φορείς της Χίου.

Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 η Cine-Aegean διοργάνωσε τις ακόλουθες κοινές δράσεις:

- προβολή ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης με θέμα τις ημέρες κατάληψης του Πολυτεχνείου και το χρονικό της εξέγερσης, στo πλαίσιο του διήμερου φεστιβάλ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (17-18/11/2019). Ακολούθησε συζήτηση και μαρτυρίες της εποχής σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να μαθαίνουν άγνωστα γεγονότα της εποχής εκείνης.

- φιλοξενία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου για προβολή ταινίας στις 09/02/2019 και συζήτηση, μετά τη λήξη της ταινίας, για τη δράση της ομάδας, το σκοπό της, καθώς και για τα θέματα που έθιξε η ταινία.

- προβολή ταινίας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χίου "Ναυτίλος" στις 18/03/2019. Μετά την προβολή ο Κλινικός Ψυχολόγος κ. Στράτος Τσουκάρης συζήτησε με τους θεατές για τους εθισμούς στους νέους.

Επίσης, η Cine-Aegean συμμετείχε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Μαϊου 2019 και στις εκδηλώσεις εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2019 στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Χίου με προβολή ταινίας στις 13/5/2019 και προβολή του ντοκιμαντέρ “Citizen Europe” στις 21/5/2019 το οποίο προβλήθηκε συγχρόνως σε περισσότερες από 20 διαφορετικές τοποθεσίες στην Ευρώπη.  

Στους μελλοντικούς στόχους της Cine-Aegean εντάσσονται η συνεργασία με τις φοιτητικές κινηματογραφικές ομάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων Πανεπιστημίων, οι συνέργειες με δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια της Χίου στην προβολή και παραγωγή ταινιών, η συμμετοχή στο μαθητικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου “Cineμάθεια” και σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας.

Υπεύθυνοι της Cine-Aegean: Φώτης Παπαδόπουλος και Στέλλα Μπατζή (Νοέμβριος 2016-2018), Μυρτώ Λυκούρη (2018 -2019), Μιχάλης Μπεζανίδης (από το 2019).

Email

Website

Current Style: Βασικό

espa.jpg