Λειτουργία Διαδραστικού Dashboard για την πρόσφατη Σεισμικότητα του Ελληνικού Χώρου | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

Λειτουργία Διαδραστικού Dashboard για την πρόσφατη Σεισμικότητα του Ελληνικού Χώρου

Λειτουργία Διαδραστικού Dashboard

για την πρόσφατη Σεισμικότητα του Ελληνικού Χώρου

 

Μια Καινοτόμος Εκπαιδευτική – Διερευνητική Χαρτογραφική Πλατφόρμα
 

Το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα χαρτογράφησης και οπτικής διερεύνησης - ανάλυσης της πρόσφατης σεισμικότητας του ελληνικού χώρου. Η πλατφόρμα προσφέρει πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα πρόσφατων σεισμών, ενεργών ρηγμάτων και προγενέστερων σεισμικών γεγονότων, με σκοπό την εκπαιδευτική χρήση για την κατανόηση του φαινομένου της σεισμικότητας. Τα δεδομένα ανανεώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, καθιστώντας το εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ανάγκες εκπαιδευτικών φορέων.

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών και ερευνητών, προσφέροντας ένα διαδραστικό περιβάλλον χαρτογραφικής απεικόνισης και οπτικοποίησης δεδομένων, για την καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας και των παραμέτρων που την επηρεάζουν.

Βασικές Δυνατότητες:

Διαδραστικοί χάρτες, που απεικονίζουν: α) τη σεισμική δραστηριότητα σε «σχεδόν» πραγματικό χρόνο (από USGS), β) σεισμολογικά δεδομένα από το 1995 έως το 2024 (από Εργαστήριο Γεωφυσικής Α.Π.Θ.) και γ) τα ενεργά ρήγματα του ελληνικού χώρου (από Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).

Συνδυαστική οπτικοποίηση διαδραστικών γραφημάτων (χρόνου-μέγεθους σεισμών) και διαδραστικών χαρτών για χωρική οπτική διερεύνηση.

Ειδικός σχεδιασμός για εκπαιδευτική χρήση, που επιτρέπει την ενσωμάτωση της πλατφόρμας σε σχολικές και πανεπιστημιακές δραστηριότητες, ενισχύοντας την κατανόηση αφενός της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας και αφετέρου των γεωλογικών παραμέτρων που τη διαμορφώνουν.

Το dashboard αξιοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα από εθνικές και διεθνείς σεισμολογικές βάσεις και ενσωματώνει τεχνολογίες Γεωπληροφορικής (GIS) και Γεωοπτικοποίησης για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, παρέχοντας έτσι ένα σύγχρονο εργαλείο για την οπτική ανάλυση και κατανόηση φυσικών κινδύνων που συνδέονται με τους σεισμούς (περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην πλατφόρμα).

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό για να υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια μέχρι και την ανώτατη εκπαίδευση.

Πρόσβαση και Πληροφορίες:

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό μέσω του συνδέσμου:

https://sdi-portal.aegean.gr/portal/apps/dashboards/4f835b5d6b284e16a91972c0d7788302

Επικοινωνία:

Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cartolab@aegean.gr, τηλέφωνα: 22510-36428, 6980102240

 

Μυτιλήνη, 14/2/2025

Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης

Διευθυντής εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής

 Τμήματος Γεωγραφίας

Ημερομηνία ανάρτησης

20 Φεβ 2025

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Σχολή / Τμήμα

Βασικό αρχείο

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg