«Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο» | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

«Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο»
Έκθεση του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Μυτιλήνη, 21.09.2022

 

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο». Η έκθεση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Museolab), αποτελεί τη δική του συμβολή στις σκέψεις, στις συζητήσεις και στους προβληματισμούς που προκαλεί σε όλους μας η εκατονταετηρίδα της μικρασιατικής καταστροφής.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη επέτειο, το Museolab ξεδιπλώνει στο κοινό της Λέσβου τα θραύσματα της μνήμης της τραυματικής αυτής περιόδου, έτσι όπως αυτά έφτασαν μέχρι εμάς, τους «πρόσφυγες» της τρίτης γενιάς, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μικροαντικείμενα, ήχους, θολές εικόνες άλλοτε σκονισμένες και άλλοτε εξιδανικευμένες από τον καιρό. Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει τη μία και μοναδική αλήθεια, αλλά να μοιραστεί μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων που μπορούν να προκληθούν από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων γεγονότων των τελευταίων εκατό χρόνων. Ως αφορμή  ερμηνείας του παρελθόντος, αλλά κυρίως του παρόντος.

Με κεντρικό αφηγηματικό άξονα ένα αυθεντικό ημερολόγιο που γράφτηκε τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922, η έκθεση αξιοποιεί όλα τα εκθεσιακά μέσα και δημιουργεί μία πλούσια εμπειρία με αντικείμενα, ψηφιακές εφαρμογές, βίντεο, εικαστικές εικόνες, λόγο, θεατρικά στοιχεία και πρωτότυπη μουσική. Αποτελεί, με άλλα λόγια, μία εφαρμογή στην πράξη όλων των καινοτόμων εκθεσιακών μεθόδων, με τις οποίες ασχολείται θεωρητικά και μεθοδολογικά το Εργαστήριο Μουσειολογίας και τις οποίες εφαρμόζει στην πράξη για να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες ενός ευρέως φάσματος φορέων από το Βόρειο Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νάσια Χουρμουζιάδη, ενώ η ομάδα του Εργαστηρίου Μουσειολογίας συζήτησε και συνεργάστηκε, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης, με ανθρώπους και φορείς της Λέσβου, προωθώντας τον σταθερό προσανατολισμό του για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου e-Aegean CulTour «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό», στην οποία συμμετέχουν 10 συνολικά ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει ως στόχο τη σύνδεση του πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 και παράλληλα θα πραγματοποιούνται ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για φορείς και ενδιαφερόμενα άτομα.

Εγκαίνια: Σάββατο 24/09, 19:00

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 17:00–21:30, Σάββατο & Κυριακή: 10:30-14:00 & 18:00-22:00

Χώρος: Φοιτητικές Εστίες Καλλιθέας, Κτίριο Δ, Ισόγειο

Είσοδος ελεύθερη

 

Δ. Παπαγεωργίου
Καθηγητής Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας  και Επικοινωνίας
 Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων
 

 

 

Κατηγορία

Εκθέσεις

Τοποθεσία

Λέσβος

Χώρος εκδήλωσης

Μυτιλήνη, Φοιτητικές Εστίες Καλλιθέας, Κτίριο Δ, Ισόγειο

Ημερομηνία

Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος, 2022 - 19:00 εώς Κυριακή, 2 Οκτώβριος, 2022 - 21:45

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Current Style: Βασικό

espa.jpg