Γυναίκες με σπουδές στην Ωκεανογραφία
Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (International Women's Day), ο Σύλλογος Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλασσίων Βιοεπιστημόνων Ελλάδας (ΣΠΩΘΒΕ), διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση (μέσω της πλατφόρμας Zoom) με θέμα: "Γυναίκες με σπουδές στην Ωκεανογραφία"
Δευτέρα 08 Μαρτίου 2021 στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) | Η συζήτηση θα καταγραφεί και θα αναρτηθεί στο κανάλι του ΣΠΩΘΒΕ στο Youtube (εδώ: https://www.youtube.com/c/spothve)
Η εκδήλωση (Facebook event) εδώ: https://www.facebook.com/events/197078192200202/
Η εκδήλωση (Zoom link) εδώ: https://umassboston.zoom.us/j/98956733086
Πέντε προσκεκλημένες ομιλήτριες με Πτυχίο από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με διαφορετική σταδιοδρομία εντός και εκτός Ελλάδας θα μας μιλήσουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά και τις δυσκολίες που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα. Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε όλες και όλοι τη συζήτηση!
Σύντομα βιογραφικά προσκεκλημένων ομιλητριών και της συντονίστριας:
- Έλενα Ακριτοπούλου:
Σπούδασε Ωκεανογραφία και Θαλάσσιες Βιοεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποιώντας την Πρακτική της άσκηση στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας. Συμμετείχε σε προγράμματα διαφόρων φορέων και πανεπιστημίων στην Ελλάδα πριν συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Bangor University και στη Θαλάσσια Βιολογία με εξειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά. Δούλεψε σε Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας και έχει συνεργαστεί με BDMLR Marine Mammal Medic προγράμματα εκβρασμών και παρακολούθησης θαλασσίων θηλαστικών με το SEACAMS, UK Cetacean Strandings Investigation Programme, Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το University College Cork. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτωρ στη Μοριακή Οικολογία των Θαλασσίων Θηλαστικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εκτός ερευνητικών πεδίων, κάνει καθημερινή προπόνηση στην ελεύθερη κατάδυση, και συμμετέχει σε αγώνες.
- Φωτεινή Κάππα:
Η Φωτεινή Κάππα σπούδασε Ωκεανογραφία και Θαλάσσιες Βιοεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αποφοίτησε το 2009, ενώ το 2010 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του ίδιου τμήματος. Από τον περασμένο Αύγουστο παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Marine Science» στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg (Σουηδία) και πρόσφατα αποφάσισε να συνδυάσει τις ακαδημαϊκές της σπουδές με τη δημιουργία eco-clothing Brand (www.anassadesigns.com). Το Anassa designs ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, με σκοπό τη δημιουργία t-shirts αλλά και άλλων ειδών, με στάμπες που σχετίζονται με το περιβάλλον και ειδικά το θαλάσσιο περιβάλλον.
- Εύα Μανούτσογλου:
Αποφοίτησε από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2014 κάνοντας Πρακτική Εργασία στο ΕΛΚΕΘΕ και στο GEOMAR (Κίελο, Γερμανία), ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών"στο ίδιο τμήμα και είναι πλέον Υποψήφια Διδάκτορας από το Νοέμβρη του 2016 με υποτροφία του ΙΚΥ και αντικείμενο έρευνας τη Θαλάσσια Μορφολογία σε ημίκλειστα συστήματα. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα λαμβάνοντας μέρος στη συλλογή δεδομένων πεδίου (γεωφυσικών, διαφόρων δειγματοληψιών κ.α.) καθώς και στην επεξεργασία και ανάλυση τους. Συμμετέχει στη διεξαγωγή εργαστηρίων και εργαστηριακών ασκήσεων στο Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.
- Αλεξάνδρα Μυστικού:
Πτυχιούχος του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν. Συνδιοργάνωσε και συμμετείχε σε πέντε επιστημονικές αποστολές στα νησιά Φώκλαντ και έκανε έρευνα ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Παπικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής στο Σαντιάγο και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Από το 2016 μέχρι το 2018 ανέλαβε τη θέση Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Zayed στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ από το 2018, είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Αμπού Ντάμπι με έδρα στο Εργαστήριο Συστηματικής και Συνθετικής Βιολογίας φυκών. Η έρευνα της είναι πάνω στη Συνθετική Βιολογία, τη Βιοτεχνολογία και τη Γονιδιωματική φυκών με χρηματοδότηση από το Κέντρο Γονιδιωματικής και Συστηματικής Βιολογίας.
- Ελεάνα Τουλουπάκη:
Ωκεανογράφος με Μεταπτυχιακό στη Περιβαλλοντική Πολιτική & Διαχείριση. Εργάζεται στο MEDASSET από το 2017 ως Υπεύθυνη Προγράμματος σε εθνικά και διεθνή προγράμματα διατήρησης και έρευνας που αφορούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα με επίκεντρο τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους. Ταυτόχρονα υποστηρίζει τις εκστρατείες του MEDASSET για τις σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης, τη χάραξη και προώθηση της πολιτικής της οργάνωσης, καθώς και το σχεδιασμό εκστρατειών ευαισθητοποίησηςτου κοινού. Στο παρελθόν εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στον τομέα περιβάλλοντος μελετητικής εταιρείας, ενώ υπήρξε εθελόντρια σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πλουμή Τάνια, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΩΘΒΕ.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και φοίτησε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Μεταπτυχιακό “Οικοσυστημικές Υπηρεσίες”, ούσα μια απο τις τρεις πρώτες κατόχους της συγκεκριμένης μεταπτυχιακής ειδίκευσης. Εργάστηκε σε οργανισμούς όπως “The National Trust for Scotland”, “Dynamic Earth” αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες στη Σκωτία ως υπεύθυνη διαχείρισης οικολογικών προγραμμάτων, ενώ παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως υπεύθυνη περιβαλλοντικής επικοινωνίας στο πρόγραμμα EcoValue ενώ βραβεύτηκε στο διαγωνισμό Blue Growth (2016) και προσκλήθηκε σε επίσημη υπουργική συνάντηση της Ε.Ε. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτωρ με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης στη Βοστώνη και ασχολείται με τη Περιβαλλοντική Ψυχολογία και τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει εισηγήτρια ή βοηθός διδασκαλίας σε μαθήματα σχετικά με τη Περιβαλλοντική Επιστήμη, Πολιτική και Διαχείριση.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύλλογος Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλασσίων Βιοεπιστημόνων Ελλάδας (ΣΠΩΘΒΕ) Βουλγαροκτόνου 30 (Γραφεία Πανεπιστημίου Αιγαίου), Αθήνα
(Site: https://spothve.aegean.gr/)
(Facebook: https://www.facebook.com/spothve)
(Twitter: https://twitter.com/spothvegr)
(Youtube: https://www.youtube.com/c/spothve)
(Linkedin: https://www.linkedin.com/company/spothve)
(Instagram: https://www.instagram.com/spothvegr/)
Hellenic Graduates' Association of Department of Marine Sciences (HGADMS) Voulgaroktonou 30 (University of the Aegean - Athens Offices), Athens
Ενημερωθείτε για την Πολιτική Απορρήτου μας εδώ: https://spothve.aegean.gr/gdpr/ Get informed about our Privacy Policy here: https://spothve.aegean.gr/gdpr/