1η Διεθνής Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας | Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είστε εδώ

1η Διεθνής Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η Διεθνής Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας «Φιλοσοφία στην Πράξη. Η φιλοσοφική χειρονομία: ενεργήματα πολιτικά, ηθικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά», η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου, στις 27-29 Απριλίου 2018 υπό την οργάνωση του Εργαστηρίου Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με συνδιοργάνωση  του Κ.Ε.Κ. Γεννηματά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για την 1η διεθνώς Biennale σε αυτόν τον τομέα η οποία συγκέντρωσε 85 τουλάχιστον ομιλητές & ομιλήτριες από 17 χώρες (Αργεντινή, Μεξικό, Καναδά, Βραζιλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Αγγλία, Τουρκία, κ.λ.π.), ενώ τις 3ήμερες εργασίες παρακολούθησαν πάνω από 300 άτομα.  Στην οργάνωση συμμετείχαν & οι παρακάτω συνεργαζόμενες με το Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.) πανεπιστημιακές δομές: το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Σχολής Γραμμάτων του Πανεπιστημίου του Porto, η Σχολή Φιλοσοφίας του Παν/μίου Laval του Québec, το Ανώτερο Ινστιτούτο Επιστημών της Eκπαίδευσης του κράτους του Μεξικού, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εκπαίδευση, του Πολιτειακoύ Πανεπιστημίου του Rio di Janeiro, το Εργαστήριο Μελετών & Ερευνών στις Σύγχρονες Λογικές της Φιλοσοφίας /EA 4008, του Παν/μίου Paris 8-Saint Denis, το Τμήμα Μάθησης, Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Δασκάλων, του Παν/μίου της Haifa, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Η φιλοδοξία των διοργανωτών/τριών της Biennale ήταν να αναδειχθούν σημαντικές διαστάσεις του ρόλου της φιλοσοφίας σήμερα αλλά κυρίως την διαπολιτισμική & κοινωνική της δυναμική.

Την Biennale τίμησαν με την παρουσία τους o Jean-Luc Nancy, μία από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της σύγχρονης φιλοσοφίας  & ο David J. Elliott, εξέχουσα φυσιογνωμία στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης διεθνώς.

Τις εργασίες της Biennale πλαισίωσαν δύο από τις βασικές δράσεις του Ε.Ε.Π.Ε.Φ.: η έκθεση «Φιλοσοφικά Αντικείμενα» (4ος κύκλος, 2017-8), & η performance Some/aBody 3,   με την ευγενική συμμετοχή σπουδαστριών του Κέντρου Σπουδών Χορού  «Μαίρη  Μάρκου – Βελιδάκη» & με την χορογραφική επιμέλεια της κ. Νίκης Τσικούρη. Τις παραστάσεις του εγκαινίασε & το φωνητικό σύνολο του T.E.Π.Α.Ε.Σ & της Σ.Α.Ε. Corpus Musicae (με διευθ. & καλλιτεχνική επιμέλεια της Δρ. Μαρία Αργυρίου)

                    

Οφείλουμε με έμφαση να τονίσουμε ότι η, κατά κοινή ομολογία, επιτυχής οργάνωση ενός τόσο απαιτητικού επιστημονικού γεγονότος, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την στήριξη τοπικών φορέων και χορηγών, τους οποίους και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε: το Κ.Ε.K. Γεννηματάς και ιδιαίτερα την κ. Γιασιράνη Χαρούλα, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δια Βίου Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Εθελοντισμού & Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, το Δήμο Ρόδου & ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας – Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης κ. Πόκκια & τον κ. Κυπριώτη, Προϊστάμενο Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, τα ξενοδοχεία Rodos Palace,  Mitsis Grand Hotel,  και Semiramis  City Hotel για την εξαιρετική υποδοχή & φιλοξενία των ξένων ομιλητών/τριών, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας», Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» καθώς και την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» για την εντυπωσιακή παρουσία τους, τις τυπογραφικές & γραφιστικές υπηρεσίες των επιχειρήσεων «Νίκος Χατζηκαλημέρης» &  Καρποδίνης Ιωάννης «University press» για το εξαίρετο αισθητικά συνοδευτικό  υλικό,  την Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.) για την προσφορά υλικού & την υποστήριξη των μουσικών γεγονότων,  την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, την Κ.Α.Ι.Ρ. Ρόδου και την Ποτοποιία Αιγαίου Καμπυλαυκάς.

Η παραπάνω σημαντική χορηγική συνδρομή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της καλής συνεργασίας & του διαλόγου του Παν/μίου Αιγαίου και, ιδιαίτερα της Σχολής  Ανθρωπιστικών Επιστημών & του Εργαστηρίου Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.) με  τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις & αντανακλά την ανανεωμένη διάθεση όλων των φορέων να συνεργάζονται  αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας από κοινού τη σημασία προώθησης του πολιτισμού & της διαπολιτισμικής του διάστασης, στην οποία η Ροδιακή κοινωνία παραδοσιακά επενδύει.

Καθηγήτρια, Έλενα Θεοδωροπούλου

Κοσμητόρισσα Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Διευθύντρια Εργαστηρίου Έρευνας στην Πρακτική

 και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.)

 

Ημερομηνία ανάρτησης

10 Μάιος 2018

Είδος ανακοίνωσης

Δελτία Τύπου

Τοποθεσία

Ρόδος

Σχολή / Τμήμα

Σχετικά αρχεία

Εικόνες

Current Style: Βασικό

espa.jpg